Ciasta i ciastkaWielkanoc
Babka śmietanowa
BABKA ŚMIETANOWA
Ilość porcji: 8-10
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 4 jajka
- 80 g cukru
- 100 g gęstej śmietany 36%
- skórka z jednej cytryny
- opakowanie cukru waniliowego lub np. ze skórką cytrynową
- 110 g mąki ziemniaczanej
- 150 g maki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- bułka tarta i masło lub olej w sprayu do wysmarowania formy
Babka z białek z makiem
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Na początku oddziel białka od żółtek. Następnie białka ubij z cukrem na puszystą masę.
Krok 2:
Do ubitych białek cały czas delikatnie mieszając dodaj żółtka, śmietanę, skórkę cytrynową i cukier waniliowy lub ze skórką cytrynową.
Krok 3:
Następnie wyłącz mikser i do gotowej masy dodaj dwa rodzaje mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszaj delikatnie za pomocą szpatułki lub rózgi.
Krok 4:
Formę do babki wysmaruj masłem lub spryskaj olejem i obsyp bułką tartą. Na koniec ciasto wylej do formy i piecz 40 minut w 180°C. Wyjmij i ostudź.
Krok 5:
Gotową, wystudzoną babkę możesz polać lukrem królewskim tu znajdziesz przepis >LUKIER KRÓLEWSKI<
Możesz również udekorować ciasto lukrem i prażonymi migdałami tak jak ja, lub rozpuszczoną czekoladą czy orzechami.
Babka śmietanowa
Jeśli masz jakieś pytania śmiało napisz w komentarzu. Z pewnością na wszystkie odpowiem.
Więcej pysznych, propozycji np. na dania obiadowe znajdziesz >> TUTAJ<<
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.