X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastkaWielkanoc

Babka śmietanowa

Babka śmietanowa to przepis na idealne Wielkanocne ciasto. Spotkałam się również z nazwą babka majonezowa, bo wystarczy zamienić śmietanę na majonez, a ciasto rownież wyjdzie smaczne z lekko kwaskowatym posmakiem majonezu. Dodam jeszcze, że ciasto dzięki kremowej śmietanie zapewne posmakuje wszystkim od dzieci po dorosłych. Moje córki wręcz je uwielbiają szczególnie Marysia. Babka z pewnością zawsze pięknie się prezentują, dobrze smakuje i znika ze stołu do ostatniego kęsa.  

BABKA ŚMIETANOWA

Ilość porcji: 8-10

Czas przygotowania: 40 minut 

Składniki:

  • 4 jajka
  •  80 g cukru
  •  100 g gęstej śmietany 36%
  •  skórka z jednej cytryny
  •  opakowanie cukru waniliowego lub np. ze skórką cytrynową
  • 110 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g maki pszennej
  •  2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  bułka tarta i masło lub olej w sprayu do wysmarowania formy

Babka z białek z makiem

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Na początku oddziel białka od żółtek. Następnie białka ubij z cukrem na puszystą masę.

Krok 2:

Do ubitych białek cały czas delikatnie mieszając dodaj żółtka, śmietanę, skórkę cytrynową i cukier waniliowy lub ze skórką cytrynową.  

Krok 3:

Następnie wyłącz mikser i do gotowej masy dodaj dwa rodzaje mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszaj delikatnie za pomocą szpatułki lub rózgi. 

Krok 4:

Formę do babki wysmaruj masłem lub spryskaj olejem i obsyp bułką tartą. Na koniec ciasto wylej do formy i piecz 40 minut w 180°C. Wyjmij i ostudź.

Krok 5:

Gotową, wystudzoną babkę możesz polać lukrem królewskim tu znajdziesz przepis >LUKIER KRÓLEWSKI<

Możesz również udekorować ciasto lukrem i prażonymi migdałami tak jak ja, lub rozpuszczoną czekoladą czy orzechami. 

Babka śmietanowa

Jeśli masz jakieś pytania śmiało napisz w komentarzu. Z pewnością na wszystkie odpowiem.

Więcej pysznych, propozycji np. na dania obiadowe znajdziesz >> TUTAJ<<

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również