Przepis
Dzisiaj mam dla wszystkich użytkowników Thermomix’a, fantastyczny przepis na rozgrzewającą, pachnącą majerankiem i wędzonym boczkiem zupę. Zalewajka na kefirze (Thermomix) to moja wariacja na temat tej tradycyjnej wiejskiej zupy, raczej biednej zawierającej ziemniaki tłuczone lub pokrojone w kostkę. Podobno polewka ta wywodzi się z centralnej Polski, a pierwsze wzmianki pochodzą z początku XIX. Ten rodzaj zupy ciepło wspomina moja babcia, która w czasie II wojny światowej uciekła wraz z swoją babcią do małej wsi w województwie Świętokrzyskim. Była to często jedyna ciepła potrawa w ciągu dnia. Do dzisiaj powstało wiele odmian zalewajki, kilka z nich na stałe wpisało się na listę potraw tradycyjnych. Dzisiaj przedstawiam Wam moją wariację na temat zalewajki.
Zalewajka na kefirze (Thermomix)
Składniki:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 100 g wędzonego boczku
- 2 łyżki oleju roślinnego lub smalcu
- 1 l wywaru mięsnego lub warzywnego, ewentualnie woda + przyprawa uniwersalna
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 300 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 250 ml ulubionego kefiru
- 1 płaska łyżka suszonego majeranku
- 50-100 ml zakwasu żytniego
- sól, czarny pieprz
- ew. cukier do smaku
Sposób przygotowania:
- Do naczynia miksującego włóż cebulę i boczek pokrojoną w mniejsze kawałki oraz ząbek czosnku, rozdrobnij 4 s/obr. 5. Całość zgarnij kopystką na dno naczynia.
- Wlej wywar, dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotuj 15 min/Varoma/obr. 1.
- Dodaj pozostałe składniki. Dolewając kefir włącz na chwile obr. 3, aby dobrze się połączył z resztą składników.
- Gotuj jeszcze 3 min/100°C, ewentualnie dopraw cukrem jeżeli zupa będzie za kwaśna.
- Podawaj od razu. Można przygotować też wersję z ziemniakami tłuczonymi, okraszonymi cebulką i boczkiem.
Bardzo polecam zalewajkę , zupa nieby biedna ale smak bardzo bogaty. Kocham kwasne zupy a zalewajka z przepisu Jakuba jest bardzo smaczna i jakże łatwa w przygotowaniu 😉
Karolina,
Ja również kocham kwaśne zupy 🙂
Dzięki za miłe słowa i zapraszam częściej.
Do miłego 🙂