Przepis
Potrawy z ziemniaków
Młode ziemniaki zapiekane z cheddarem i anchois
Składniki
Farsz:
- 4 duże młode ziemniaki, dokładnie wyszorowane
- ¼ szklanki startego parmezanu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki posiekanego rozmarynu
- 4 posiekane drobno fileciki anchois
- 2 utarte ząbki czosnku
- sól
Wierzch:
- 6 łyżek bułki tartej
- 3 posiekane drobno fileciki anchois
- ¼ szklanki startego sera cheddar
- Skórka otarta z 1 cytryny
- Duża szczypta płatków chilli
- Oliwa z oliwek do skropienia
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ziemniaki natrzyj solą, ponakłuwaj widelcem w dwóch miejscach. Zapiekaj przez około 1 godzinę, w środku powinny być miękkie a na zewnątrz chrupiące.
Kiedy ziemniaki przestygną odetnij od nich „czapeczki”. Za pomocą łyżki wybierz miąższ , pozostawiając trochę przy skórce, ziemniaki nie rozpadną się. W misce wymieszaj wszystkie składniki farszu wraz z miąższem ziemniaczanym, dopraw solą.
Wypełnij ziemniaki farszem.
Pozostałe składniki wymieszaj dokładnie, oprócz oliwy. Ułóż masę na wierzch ziemniaków, skrop oliwą. Zapiekaj dodatkowe 10-15 minut.