Składniki
- 400 ml czerwonego wytrawnego wina
- 30 g masła
- 30 g mąki
- 1 łyżka cukru
- 5 łyżek suszonego głogu
Sposób przygotowania
Głóg zalewamy niewielką ilością przegotowanej, ostudzonej wody i zostawiamy na 12 godzin. Następnie gotujemy głóg w tej samej wodzie, a potem go przecieramy lub miksujemy. Z masła i mąki robimy białą zasmażkę, jednym, płynnym ruchem wlewamy wino i gotujemy 10-15 minut ciągle mieszając, żeby nie porobiły się grudki. Doprawiamy przyprawami i zmiksowanym głogiem. Mieszamy, zagotowujemy i podajemy. Sos należy wprawdzie do kategorii sosów zasmażkowych, ale wyjątkowo nie łączymy zasmażki z żadnym z wywarów, ani z mlekiem, czy śmietanka, stąd przepis też został potraktowany wyjątkowo. Jest to jeden z najbardziej znanych polskich sosów do dziczyzny. Zamiast ugotowanego, przetartego głogu możemy dodać do sosu marmoladę głogową. Wtedy nie dodajemy cukru.