X

Czego szukasz?

Przepis
Sosy ciepłe

Sos głogowy

Składniki

  • 400 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 30 g masła
  • 30 g mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 5 łyżek suszonego głogu

Sposób przyrządzania

Głóg zalewamy niewielką ilością przegotowanej, ostudzonej wody i zostawiamy na 12 godzin. Następnie gotujemy głóg w tej samej wodzie, a potem go przecieramy lub miksujemy. Z masła i mąki robimy białą zasmażkę, jednym, płynnym ruchem wlewamy wino i gotujemy 10-15 minut ciągle mieszając, żeby nie porobiły się grudki. Doprawiamy przyprawami i zmiksowanym głogiem. Mieszamy, zagotowujemy i podajemy. Sos należy wprawdzie do kategorii sosów zasmażkowych, ale wyjątkowo nie łączymy zasmażki z żadnym z wywarów, ani z mlekiem, czy śmietanka, stąd przepis też został potraktowany wyjątkowo. Jest to jeden z najbardziej znanych polskich sosów do dziczyzny. Zamiast ugotowanego, przetartego głogu możemy dodać do sosu marmoladę głogową. Wtedy nie dodajemy cukru.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również