X

Czego szukasz?

Przepis
Sałatki

Sałatka ze szparagów i cukinii z jajkiem w koszulce

Składniki

  • 1 pęczek zielonych szparagów – ok. 500 g
  • 1 mała cukinia
  • 2 ogórki gruntowe
  • 100 g sera korycińskiego np. z czarnuszką
  • kilka liści sałaty rzymskiej
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 4 jajka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
Dresing:
  • 30 ml octu jabłkowego
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Szparagi opłucz, odetnij zdrewniałe końce, przełóż do naczynia do zapiekania, skrop dwiema łyżkami oliwy dopraw solą oraz pieprzem i piecz przez 15 minut nagrzanym do 200°C piekarniku. Cukinię przekrój wzdłuż na pół a każdą połówkę pokrój w cienkie plastry, wytnij gniazda nasienne i każdy plaster przekrój dodatkowo na 3 paski. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i przesmaż cukinię z obydwu stron na rumiano, dopraw solą oraz pieprzem i odstaw do wystygnięcia. Teraz dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki dresingu. Sałatę posiekaj drobno nożem. Pomidorki przekrój na pół. Ogórki obierz i pokrój w plastry. Ser pokrój w drobną kostkę i polej dresingiem. Całość wymieszaj w dużej misce. Czas teraz na jajko w koszulce – przepis znajdziesz pod hasłem jajka w koszulkach. Jajka od razu podawał z sałatką. W wersji szybkiej możesz z jajka zrezygnować.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również