Sałatki
Sałatka ze szparagów i cukinii z jajkiem w koszulce
Składniki
- 1 pęczek zielonych szparagów – ok. 500 g
- 1 mała cukinia
- 2 ogórki gruntowe
- 100 g sera korycińskiego np. z czarnuszką
- kilka liści sałaty rzymskiej
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 4 jajka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 30 ml octu jabłkowego
- 80 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Szparagi opłucz, odetnij zdrewniałe końce, przełóż do naczynia do zapiekania, skrop dwiema łyżkami oliwy dopraw solą oraz pieprzem i piecz przez 15 minut nagrzanym do 200°C piekarniku. Cukinię przekrój wzdłuż na pół a każdą połówkę pokrój w cienkie plastry, wytnij gniazda nasienne i każdy plaster przekrój dodatkowo na 3 paski. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i przesmaż cukinię z obydwu stron na rumiano, dopraw solą oraz pieprzem i odstaw do wystygnięcia. Teraz dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki dresingu. Sałatę posiekaj drobno nożem. Pomidorki przekrój na pół. Ogórki obierz i pokrój w plastry. Ser pokrój w drobną kostkę i polej dresingiem. Całość wymieszaj w dużej misce. Czas teraz na jajko w koszulce – przepis znajdziesz pod hasłem jajka w koszulkach. Jajka od razu podawał z sałatką. W wersji szybkiej możesz z jajka zrezygnować.