Dziczyzna
Zając lub królik w winogronach
Składniki
1,5 kg pokrojonego na porcje zająca lub królika
700 g ciemnych winogron
500 ml wywaru warzywnego (może być z kostki)
1 cebula
1 łyżeczka tymianku
po1 łyżce posiekanego szczypiorku i natki pietruszki
1 łyżeczka mielonej, ostrej papryki
50 g masła
1 łyżka oleju lub oliwy
sól
Sposób przygotowania
Mieszamy tymianek z papryką, solą oraz olejem. Tak przygotowaną mieszanką smarujemy pokrojonego, umytego i osuszonego królika, odstawiamy go na co najmniej dwie godziny w chłodne miejsce. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Topimy w rondelku masło, wkładamy królika i zrumieniamy, następnie dodajemy cebulę, a gdy się zeszkli dolewamy 500 ml wywaru i dusimy pod przykryciem przez pół godziny. Umyte, osuszone i oderwane od gałązek owoce winogron dodajemy do mięsa i dusimy jeszcze przez 15 minut. Przed podaniem posypujemy królika lub zająca świeżą zieleniną.