Przepis
Zupy
Szczawiowa
Składniki
- 3 l wody
- 500 g kości wieprzowych
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1 młoda włoszczyzna obrana, pokrojona w drobną kostkę
- 500 g ziemniaków obranych, pokrojonych w kostkę
- 200 g świeżego szczawiu, umytego i posiekanego w cienkie paseczki
- 150 ml śmietany 30%
- 1 surowe żółtko
- jajka na twardo do konsumpcji
- sól, pieprz
- ew. szczypta cukru, do złamania smaku
Sposób przygotowania
Opłukane kości zalej wodą. Gotuj do miękkości na małym ogniu. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie, włoszczyznę i ziemniaki. Gotuj do miękkości warzyw, pod koniec dodaj szczaw. Dopraw solą i pieprzem, zagotuj. Zdejmij z palnika. Wlej śmietanę wymieszaną z żółtkiem, cały czas energicznie mieszając. Zupę podawaj z jajkami na twardo.