Dania główneDróbRyż
Kurczak w sosie tajskim z warzywami
Ostatnio jestem ciągle w niedoczasie, dlatego co rusz staram się wymyślać szybkie dania. Szybkie, proste, ale przede wszystkim pyszne. Taki właśnie bez wątpienia jest kurczak w sosie tajskim. Delikatne mięso, kruche warzywa i intensywny sos. Połączenie idealne!
KURCZAK W SOSIE TAJSKIM Z WARZYWAMI
Składniki:
- 300 g piersi z kurczaka lub np. indyka
- 1 czerwona cebula
- 1 pęczki zielonej cebuli dymki
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- Pół cukinii
- Ćwiartka brokuła podzielona na różyczki
- 1 słoik orientalnego sosu tajskiego „Smaki świata”
- 2 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
- sól, pieprz
Kurczak w sosie tajskim z warzywami
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Różyczki brokuła podgotuj przez 1 minutę w posolonym wrzątku.
Krok 2:
Pierś z kurczaka pokrój w dużą kostkę. Mięso polej olejem, następnie dopraw solą i pieprzem.
Krok 3:
Na mocno rozgrzanej suchej patelni podsmaż kurczaka, aż nabierze ciemnozłotego koloru.
Krok 4:
Następnie dodaj cebule pokrojoną w kostkę. Po 2 minutach dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze chwile. W kolejnym kroku dodaj paprykę pokrojoną w grube paski. Po 2 minutach dodaj cukinie podzieloną w półplastry, następnie zblanszowanego brokuła.
Krok 5:
Smaż jeszcze 2 minuty, po tym czasie dodaj cały słoik sosu. Wymieszaj i gotuj jeszcze chwile. Przed podaniem posyp posiekaną dymką. Najlepiej smakuje z białym ryżem.
Kurczak w sosie tajskim z warzywami
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
A więcej pysznych obiadowych inspiracji znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!