X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastka

Ciasteczka bożonarodzeniowe

Ciasteczka bożonarodzeniowe to moje ulubione kruche ciasteczka. Przygotujesz je z naszego sprawdzonego przepisu na kruche ciasto i wypełnisz domową konfiturą. Ja uwielbiam konfiturę malinową, dlatego sięgnąłem właśnie po nią. Zapraszam po przepis.

 

CIASTECZKA BOŻONARODZENIOWE

Składniki:

Kruche ciasto:
  • 120 g zimnego masła
  • 220 g mąki pszennej
  • 40 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany np. 18%
  • 1 żółtko
  • 100 g konfitury np. malinowej

Ciasteczka bożonarodzeniowe

Sposób przygotowania: 

Krok 1:

Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj przesianą mąkę, cukier, sól, śmietanę i żółtko. Następnie wszystko ze sobą połącz i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Zawiń w folię spożywczą, schłodź w lodówce przez ok. 2 godziny. 

Krok 2:

Następnie podziel ciasto na dwie części, każdą rozwałkuj, ale nie za cienko, bo ciasteczka będą się kruszyć. Wytnij „wykrawaczką” owalne kształty. 

Krok 3:

Następnie w połowie wyciętych jajek wytnij otwór w kształcie mniejszego owalu. Ciastka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piecz 10 minut w temperaturze 180°C, grzanie „góra dół”. Upieczone ciasteczka odstaw do przestygnięcia. 

Krok 4:

Na ciasteczka bez wyciętego otworu nałóż konfiturę malinową, możesz to zrobić łyżeczką lub np. przy użyciu rękawa cukierniczego. Następnie na ciasteczka z konfiturą połóż ciasteczka z dziurką. Ciasteczka posyp cukrem pudrem. 

Ciasteczka bożonarodzeniowe

Więcej pysznych, propozycji na ciasta i ciasteczka znajdziesz >> TUTAJ <<

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook Instagram.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również