Ciasta i ciastka
Ciasteczka bożonarodzeniowe
Ciasteczka bożonarodzeniowe to moje ulubione kruche ciasteczka. Przygotujesz je z naszego sprawdzonego przepisu na kruche ciasto i wypełnisz domową konfiturą. Ja uwielbiam konfiturę malinową, dlatego sięgnąłem właśnie po nią. Zapraszam po przepis.
CIASTECZKA BOŻONARODZENIOWE
Składniki:
Kruche ciasto:
- 120 g zimnego masła
- 220 g mąki pszennej
- 40 g cukru pudru
- szczypta soli
- 1 łyżka kwaśnej śmietany np. 18%
- 1 żółtko
- 100 g konfitury np. malinowej
Ciasteczka bożonarodzeniowe
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj przesianą mąkę, cukier, sól, śmietanę i żółtko. Następnie wszystko ze sobą połącz i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Zawiń w folię spożywczą, schłodź w lodówce przez ok. 2 godziny.
Krok 2:
Następnie podziel ciasto na dwie części, każdą rozwałkuj, ale nie za cienko, bo ciasteczka będą się kruszyć. Wytnij „wykrawaczką” owalne kształty.
Krok 3:
Następnie w połowie wyciętych jajek wytnij otwór w kształcie mniejszego owalu. Ciastka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piecz 10 minut w temperaturze 180°C, grzanie „góra dół”. Upieczone ciasteczka odstaw do przestygnięcia.
Krok 4:
Na ciasteczka bez wyciętego otworu nałóż konfiturę malinową, możesz to zrobić łyżeczką lub np. przy użyciu rękawa cukierniczego. Następnie na ciasteczka z konfiturą połóż ciasteczka z dziurką. Ciasteczka posyp cukrem pudrem.
Ciasteczka bożonarodzeniowe
Więcej pysznych, propozycji na ciasta i ciasteczka znajdziesz >> TUTAJ <<
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.