X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastkaTarty, quiche i zapiekanki

Tarta z owocami sezonowymi

Mamy wiosnę, czyli przepyszne owoce w sklepach i na targach. Co roku czekam na ten czas żeby zacząć szaleć z owocami w kuchni. Dlatego dzisiaj mam dla Was coś pysznego, coś słodkiego i szybkiego w przygotowaniu. Tarta z owocami sezonowymi i kremem waniliowym. Bez wątpienia idealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi. Koniecznie daj znać w komentarzu jak Ci smakowało.

TARTA Z OWOCAMI SEZONOWYMI

Składniki:

Ciasto (spód tarty)

  • 120 g zimnego masła
  • 220 g mąki pszennej
  • 40 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 żółtko

Krem waniliowy

  • 300 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego 60g lub np. śmietankowego
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 4 łyżki cukru
  • 200 g masła (temperatura pokojowa)
  • 500 g świeżych owoców sezonowych np. borówka amerykańska, malina, truskawka, 

Tarta z owocami sezonowymi

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Ciasto (spód tarty):

Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj przesianą mąkę, cukier, sól, śmietanę i żółtko. Następnie wszystko ze sobą połącz i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Zawiń w folię spożywczą, schłodź w lodówce przez 2 godziny.

Krok 2:

Następnie ciasto równomiernie rozłóż na formie do tarty. Ja ciasto rozprowadzam palcami zostawiając trochę więcej masy na brzegu formy, zapobiega to zsuwaniu się ciasta z brzegów podczas pieczenia. Przed pieczeniem po nakłuwaj powierzchnie widelcem. Na koniec piecz 15 minut w 180 °C.

Krok 3:

Krem waniliowy:

Budyń waniliowy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tylko w 300 ml mleka i z 4 łyżkami cukru. Odstaw do wystygnięcia.

Krok 4:

Masło ubij mikserem na puszystą masę i dodawaj pojedynczo porcje budyniu łyżką. Każdą porcję dokładnie wymieszaj z masłem przed dodaniem kolejnej. Po wymieszaniu całego budyniu dodaj jeszcze łyżkę esencji waniliowej. Wszystko jeszcze raz wymieszaj.

Krok 5:

Owoce układaj na kremie w dowolny sposób. Udekoruj listkami mięty lub np. melisy. Odstaw tarte w chłodne miejsce na min 2 godz.

Tarta z owocami sezonowymi

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.

Więcej pysznych, słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również