X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy wegetariańskie

Pasta do kanapek z pieczonej pietruszki

Pasta do kanapek z pieczonej pietruszki to rewelacyjny, sprawdzony przepis na pełne smaku wegańskie smarowidło do pieczywa. Często przygotowujemy różne pasty ze składników,  które po prostu mogą się zmarnować. Doskonałym przykładem jest pasta z kalafiora, za którą przepada cała rodzina. Z pewnością takimi dodatkami można bardzo fajnie wzbogacać kanapki, tosty lub pity. Pasta do kanapek z pieczonej pietruszki jest prosta w przygotowaniu i nie wymaga skomplikowanych składników. Dzięki temu można ją przygotować w mgnieniu oka.

Pasta do kanapek z pieczonej pietruszki

Składniki:

  • 6 średnich pietruszek
  • 4 ząbki czosnku
  • 400 g gotowanej ciecierzycy np. konserwowej
  • 1 łyżeczka musztardy Sweet Whisky, ja sięgam po Roleskiego
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki wędzonej
  • 400 ml wody lub bulionu warzywnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Pietruszkę umyj, obierz ze skórki i pokrój w mniejsze kawałki. Ważne aby były podobnej wielkości, wtedy upieką się w podobnym czasie. Następnie pietruszkę oraz obrane ząbki czosnku ułóż na papierze do pieczenia lub macie silikonowej, skrop oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem. Piecz w 210°C prze 20-25 minut. Na koniec pieczenia powinny być ciemnozłote i miękkie.

Krok 2:

Upieczoną pietruszkę przełóż do miski, następnie dodaj odsączoną ciecierzycę oraz pozostałe składniki: musztardę z whisky, czosnek niedźwiedzi, ostrą paprykę oraz sól. Pamiętaj, że smaki możesz dowolnie modyfikować. Jeżeli lubisz bardziej pikantne klimaty dodaj jeszcze odrobinę ostrej papryki. Jeśli zaś uwielbiasz sezam proponuję dodać łyżkę tahiny, czyli pasty sezamowej. 

Krok 3:

Następnie wszystkie składniki zmiksuj za pomocą blendera ręcznego lub kielichowego. Pamiętaj aby w trakcie dodawać płyn np. wodę z gotowania ciecierzycy lub bulion warzywny, jeżeli taki posiadasz. Na koniec zmiksowaną pastę spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku.

Do przygotowania tego rodzaju smarowidła możesz również użyć pasternaku, kalarepy lub topinamburu lub pomieszać różne z tych warzyw. Ważne aby przed połączeniem upiec je na ładny rumiany kolor, dzięki temu pasta nabierze orzechowego posmaku.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również