Potrawy wegetariańskieSałatki
Sałatka z pieczoną ciecierzycą
Sałatka z pieczoną ciecierzycą to wariacja na temat sałatki bowl. Chociaż lubię gotować ze sprawdzonych przepisów, powtarzać potrawy z wypróbowanych wcześniej receptur. Jednak najbardziej lubię w kuchni eksperymentowanie, mieszanie smaków, kombinowanie. Taka jest moja dzisiejsza kolorowa sałatka, przygotowana ze składników które miałem pod ręką lub „zalegały” w lodówce. W efekcie wyszło coś bezsprzecznie niesamowicie kolorowego i jak to często bywa przy kulinarnej improwizacji, coś pysznego. Do sałatki oprócz kolorowych warzyw dodałem tofu i pieczoną ciecierzycę. Poniżej dowiecie się jak krok po kroku przygotować do efektowne danie.
Sałatka z pieczoną ciecierzycą
Składniki:
- 400 g konserwowej ciecierzycy + przyprawy (oliwa, kurkuma, słodka papryka, chilli, kumin, kolendra mielona, sól)
- 100 g kaszy np. bulgur
- 1 ogórek świeży
- 1 duża marchewka
- 2 pomidory
- garść świeżej kolendry
- 1 łyżka sezamu
- kostki tofu np. wędzonego
- łyżka żurawiny
- Żurawina
Sos:
- 2 łyżki musztardy ja użyłem American Classic Roleskiego
- 1 łyżka miodu
- 50 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
- 50 ml wody
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Ciecierzycę odsącz, przełóż do miski. Następnie dodaj przyprawy, specjalnie nie podałem ilości aby każdy mógł je dostosować pod siebie. Ważne aby nuty smakowe dobrać indywidulanie pod siebie. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wysyp ciecierzycę. Zapiekaj w 200°C prze 15-18 minut. Bulgur ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 2:
Następnie pokrój pozostałe składniki. Tofu, ogórka i pomidora w kostkę podobnej wielkości. Marchewkę pokrój w słupki lub zetrzyj na grubej tarce. Sezam upraż na suchej patelni, dzięki temu zyska mocniejszy aromat.
Krok 3:
Przygotuj sos. W misce wymieszaj musztardę, miód, oliwę, sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Pamiętaj, że dressingi do sałatek powinny być trochę przejaskrawione smakowo, w połączeniu z warzywami smaki się zrównoważą. Następnie składniki sałatki przełóż do miski. Przed podaniem polej ją sosem, posyp prażonym sezamem, porwaną w rękach kolendrą. Na wierz nałóż łyżkę żurawiny ze słoika.
Na koniec podrzucam przepis na pyszne —>Pieczone warzywa<—