X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy wegetariańskieSałatki

Pieczone jesienne warzywa

Pieczone jesienne warzywa to idealna przekąska, kiedy na dworze zaczyna robić się naprawdę chłodno. Wystarczy wybrać swoje ulubione warzywa, pokroić na mniejsze kawałki i posypać mieszanką ulubionych ziół. Ja sięgnąłem po zaatar i kumin, ale ważne jest, aby mieszanka było skomponowana pod Ciebie. W rezultacie otrzymasz fantastyczną przekąskę lub dodatek do obiadu. Dlatego zapraszam do zapoznania się z moim sprawdzonym przepisem.

Pieczone jesienne warzywa

Składniki:

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Marchewkę, pietruszkę oraz batat obierz i pokrój na spore ukośne kawałki. Z papryki usuń gniazdo nasienne, pokrój ją razem z selerem naciowym w całkiem duże ukośne kawałki. Ważne jest aby wszystkie warzywa były pokrojone w podobnej wielkości elementy.

Krok 2:

Następnie warzywa przełóż na blaszkę do zapiekania. Skrop oliwą z oliwek, oprósz przyprawami, wymieszaj dokładnie. Pamiętaj, pieczone jesienne warzywa możesz przygotować w zasadzie z dowolnych jarzyn. Ważne żeby były podobnej twardości i pokrojone w kawałki zbliżonej wielkości.

Krok 3:

Na zakończenie doprawione warzywa włóż do rozgrzanego piekarnika. Zapiekaj przez 20-25 minut w 210°C „góra – dół”.

Upieczone jesienne warzywa podawaj z sosem majonezowym. Ja polecam sos do frytek belgijskich.

—>TUTAJ<— znajdziesz ciekawe warzywne inspiracje.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również