Przepis
Potrawy wegetariańskieSałatki
Pieczone jesienne warzywa
Pieczone jesienne warzywa to idealna przekąska, kiedy na dworze zaczyna robić się naprawdę chłodno. Wystarczy wybrać swoje ulubione warzywa, pokroić na mniejsze kawałki i posypać mieszanką ulubionych ziół. Ja sięgnąłem po zaatar i kumin, ale ważne jest, aby mieszanka było skomponowana pod Ciebie. W rezultacie otrzymasz fantastyczną przekąskę lub dodatek do obiadu. Dlatego zapraszam do zapoznania się z moim sprawdzonym przepisem.
Upieczone jesienne warzywa podawaj z sosem majonezowym. Ja polecam sos do frytek belgijskich.
—>TUTAJ<— znajdziesz ciekawe warzywne inspiracje.
Pieczone jesienne warzywa
Składniki:
- 2 średnie marchewki
- 1 pietruszka
- 1 mały batat
- jedna duża papryka
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka zataru
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta chilli
- sól
- do maczania sos do frytek belgijskich, ja sięgam po Roleskiego
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Marchewkę, pietruszkę oraz batat obierz i pokrój na spore ukośne kawałki. Z papryki usuń gniazdo nasienne, pokrój ją razem z selerem naciowym w całkiem duże ukośne kawałki. Ważne jest aby wszystkie warzywa były pokrojone w podobnej wielkości elementy.Krok 2:
Następnie warzywa przełóż na blaszkę do zapiekania. Skrop oliwą z oliwek, oprósz przyprawami, wymieszaj dokładnie. Pamiętaj, pieczone jesienne warzywa możesz przygotować w zasadzie z dowolnych jarzyn. Ważne żeby były podobnej twardości i pokrojone w kawałki zbliżonej wielkości.Krok 3:
Na zakończenie doprawione warzywa włóż do rozgrzanego piekarnika. Zapiekaj przez 20-25 minut w 210°C „góra – dół”.Upieczone jesienne warzywa podawaj z sosem majonezowym. Ja polecam sos do frytek belgijskich.
—>TUTAJ<— znajdziesz ciekawe warzywne inspiracje.