X

Czego szukasz?

Przepis
Sałatki

Sałatka z kuskusem i tuńczykiem

Sałatka z kuskusem i tuńczykiem to danie, które nie raz uratowało mi skórę. Idealna gdy czasu jest niewiele a goście tuż tuż. Dzięki temu, że powstaje na bazie kaszy kuskus, która jest błyskawiczna w przygotowaniu.

Sałatka z kuskusem i tuńczykiem

Składniki:

  • 150 g ugotowanego kuskusu lub bulguru
  • 1 czerwona cebula
  • 1 papryka
  • jeden ogórek
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 1 puszka tuńczyka w oleju lub sosie własnym
  • 1 pęczek natki pietruszki lub kolendry
  • 50 ml dobrej oliwy z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Kaszę zalej posolonym wrzątkiem, centymetr ponad powierzchnię. Przykryj naczynie, odstaw na 5 minut. Kiedy kuskus zmięknie wymieszaj go widelcem, dzięki temu kasza będzie pulchniejsza.

Krok 2:

Cebulę obierz z łupin, następnie pokrój razem z papryką, ogórkiem i selerem  w drobną kostkę. Pomidorki pokrój w połówki lub w ćwiartki.

Krok 3:

Pokrojone warzywa wymieszaj z kaszą i odsączonym tuńczykiem. Następnie dodaj posiekaną natkę pietruszki lub kolendrę, oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Kuskus może być jeszcze ciepły, dzięki temu smaki szybciej się przenikną. Na koniec możesz dodać prażone pestki dyni, słonecznika lub pinii.

Sałatka z kuskusem i tuńczykiem to rewelacyjna sałatka do pracy. Inspiracje zaczerpnąłem z libańskiej sałatki tabouleh.

Na zakończenie podrzucam —>LINK<— do działu z moimi sałatkami.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również