Dania główneWieprzowina
Schab rolowany z pieczarkami
Szukacie inspiracji na niedzielny obiad? To ja przychodzę z pomocą! Schab rolowany z pieczarkami to bez wątpienia ciekawa i pyszna propozycja na obiad w gronie rodziny lub przyjaciół. Zrobienie tego dania nie zajmie Wam dużo czasu, a rolowanie wcale nie jest skomplikowane. Zerknijcie poniżej w przepis, sami się przekonacie.
Schab rolowany z pieczarkami
Składniki:
- schab z kością około 1,5 kg
- 1 duża cebula
- 500 g pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju np. rzepakowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- pół łyżeczki tymianku
- 50 ml śmietany 30%
- 2 łyżki masła
- ew. bułka tarta do zagęszczenia
- sól, pieprz
- 1 łyżka majeranku
Przygotowanie:
Krok 1:
Umyj mięso, następnie osusz przy pomocy ręczników papierowych. Następnie wytnij kość ze schabu (jeśli chcesz kość możesz wykorzystać do wywaru).
Krok 2:
Na głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Następnie wrzuć posiekane w ćwiartki pieczarki. Po chwili, kiedy grzyby się lekko zrumienią, dodaj cebulę pokrojoną w piórka. Dopraw lekko solą i pieprzem. Kiedy pieczarki puszczą już prawie całą wodę, po około 5 minutach. Dodaj sos sojowy, tymianek oraz śmietanę. Na koniec wymieszaj całość i smaż jeszcze minutę.
Krok 3:
Schab natnij od spodu wzdłuż i powoli przecinając nożem, obracaj w lewą stronę (jeśli jesteś leworęczny to w prawą ). Powstanie gruby płat mięsa. Następnie dopraw go solą i pieprzem z obydwu stron. Rozklep dość cienko 0,5-1 cm, przez folię.
Krok 4:
Nałóż farsz i rozsmaruj go równomiernie na całym płacie mięsa. Zwiń ciasno rulon i zwiąż sznurkiem gastronomicznym. Piecz ok 50 minut w 180°C bez termoobiegu.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych, mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<