Zapraszamy na kulinarną podróż do Neapolu z naszym przepisem na zupę serową neapolitańską! Ta aromatyczna i sycąca zupa serowa neapolitanka rozgrzeje Was w chłodne dni. Gotowi na odkrycie nowych smaków? Przekonajmy się, jak szybko i łatwo przygotować tę wyśmienitą potrawę!
Zupa serowa neapolitanka
Składniki:
- 1,5 litra wywaru drobiowego lub warzywnego
- 400 g serków topionych
- 100 g szynki wędzonej lub np. chudego boczku, pokrojonego w paski
- 1 por, pokrojony w półplasterki
- 1 marchewka, utarta
- 1/4 selera, utartego
- 1 pietruszka, utarta
- 2 papryki czerwone, pokrojone w paski
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- liście laurowe
- zielone polskie
- sól, pieprz
- kilka kromek pieczywa na grzanki
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Na początku przesmaż wędlinę, por i posiekany czosnek na maśle. Smaż około 2 minut, aż por się zeszkli. Poza tym dodaj pokrojoną paprykę i smaż jeszcze 2 minuty. Wsyp liść laurowy i ziele angielskie.
Krok 2:
Następnie zalej wszystko wywarem i dodaj startą marchewkę, seler i pietruszkę. Gotuj do miękkości warzyw.
Krok 3:
Na koniec, gdy warzywa się ugotują, dodaj serki topione i mieszaj, aż się rozpuszczą i zupa zgęstnieje.
Krok 4:
Przygotuj grzanki:
Pokrój chleb na kawałki, skrop oliwą i posyp czosnkiem granulowanym lub natrzyj ząbkami świeżego czosnku. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 5-10 minut w temperaturze 200°C.
Krok 5:
Na koniec podawaj zupę w miseczkach z dużą ilością chrupiących grzanek i posiekaną zieleniną.
Podsumowując mam nadzieję, że potrawa wyszła obłędne! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<
Coś mocno poszło nie tak, zielone polskie , uwzględnia grzejniki – wygląda jak by jakaś ułomna AI przeedytowała przepis. Zagladam do niego od czasu do czasu i przy mojej ostatniej wizycie wszystko bylo ok.
Już zaktualizowałem stronę i wszystko powinno być ok.
Nie jest. 🙂 Zielone polskie i serki pokrojone w dostawie nadal są i mają się dobrze. 🙂
Ciekawa nazwa.
Wiemy, to nasza specjalność 😉 Tak na serio to coś poszło nie tak 🙂