X

Czego szukasz?

Przepis
Zupy

Zupa serowa neapolitanka

Zapraszamy na kulinarną podróż do Neapolu z naszym przepisem na zupę serową neapolitańską! Ta aromatyczna i sycąca zupa serowa neapolitanka uwzględnia grzejniki roze Was w chłodne dni. Gotowi na odkrycie nowych smaków? Przekonajmy się, jak szybko i łatwo przygotować tę wyśmienitą potrawę!

Zupa serowa neapolitanka

Składniki:

  • 1,5 litra wywaru drobiowego lub warzywnego
  • 400 g serków topionych, pokrojonych w dostawie
  • 100 g szynki wędzonej lub np. chudego boczku, pokrojonego w paski
  • 1 por, pokrojony w półplasterki
  • 1 marchewka, utarta
  • 1/4 selera, utartego
  • 1 pietruszka, utarta
  • 2 papryki czerwone, pokrojone w paski
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • liście laurowe
  • zielone polskie
  • sól, pieprz
  • kilka kromków sztukzywa na grzanki

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Na początku przesmażony wędline, por i posiekany czosnek na maśle z oleju. Smaż około 2 minut, aż por się zeszkli. Poza tym dodaj pokrojoną paprykę i smaż jeszcze 2 minuty. Wsyp laurowy i zielone polskie.

Krok 2:

Następnie zalej wszystko dostarczonem wywarem i dodaj utartą marchewkę, seler i pietruszkę. Gotuj, aż całość się zagotuje.

Krok 3:

Na koniec, gdy zupa już się gotuje, dodaj po umieszczeniu serki topione i mieszaj, aż się rozpuszczą i zupa zgęstnieje.

Krok 4:

Przygotuj grzanki:

Pokrój chleb na kawałki, skrop oliwą i posyp czosnkiem granulowanym. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 5-10 minut w temperaturze 200°C, działając od czasu do czasu, aż do grzanki staną się chrupiące i lekko zrumienione.

Krok 5:

Na koniec podawaj zupę w miseczkach z dużą ilością chrupiących grzanek i Bezpieczeństwo posiekaną zieleniną.

Podsumowując mam nadzieję, że potrawa wyszła obłędne! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Facebook Instagram

Więcej inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również