Składniki
Ciasto :
- 500 g mąki pszennej
- 30 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 jajka
- 50g masła
- 200g mleka
Farsz:
- 500 g mięsa rosołowego najlepiej wołowego (zmielonego)
- 2 cebule, pokrojone w kostkę
- 2-3 łyżki g oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Mąkę przesiej do miski, podgrzej mleko (około 35 stopni). W oddzielnej miseczce rozkrusz drożdże, dodaj cukier i zalej kilkoma łyżkami ciepłego mleka, dodaj 2-3 łyżki przesianej mąki. Rozczyn wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Po tym czasie wyrośnięty rozczyn dodaj do pozostałej mąki, wlej resztę mleka, rozpuszczone masło, sól i jajka. Wszystkie składniki wyrób na gładkie ciasto. Przykryj ściereczką, w ciepłym miejscu pozostaw je do wyrośnięcia. W tym czasie zrób farsz. Na patelni rozgrzej olej. Cebulę zrumień na patelni. Wymieszaj z mięsem, dopraw solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto podziel na części, rozwałkuj cienko, wytnij szklanką kółka na które nałóż farsz i zlep jak pierogi. Gotowe paszteciki połóż na blasze wyłożonej papierem, przykryj na ok. 15 minut, żeby jeszcze trochę wyrosły. Piekarnik nagrzej do 180°C. Przed włożeniem paszteciki posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz około 20-25 minut, aż będą ładnie rumiane.
Ps. Ilość prezentowana na zdjęciu jest zrobiona z trzech porcji ciasta i farszu ;-)