Dania głównePierogi i kluskiPrzekąski na ciepło
Paszteciki drożdżowe z mięsem
Często mnie pytacie jak wykorzystać mięso z rosołu. Dlatego spieszę dzisiaj z pomocą i przychodzę do Was z przepisem na paszteciki drożdżowe z mięsem. Mięso rosołowe świetnie odnajduję się jako farsz, pierogów, krokietów, czy właśnie pasztecików. Paszteciki są pieczone, z pewnością świetnie smakują na ciepło jak i na zimno. Zróbcie więcej, bo szybko znikają.
Paszteciki drożdżowe z mięsem
Składniki:
Ciasto :
- 500 g mąki pszennej
- 30 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru np. trzcinowego
- 2 jajka
- 50g masła
- 200g mleka
Farsz:
- 500 g mięsa rosołowego najlepiej wołowego (zmielonego)
- 2 cebule, pokrojone w kostkę
- 2-3 łyżki oleju np. rzepakowego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Mąkę przesiej do miski, następnie podgrzej mleko (około 35 stopni). W oddzielnej miseczce rozkrusz drożdże, dodaj cukier i zalej kilkoma łyżkami ciepłego mleka, dodaj 2-3 łyżki przesianej mąki. Rozczyn wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.
Krok 2:
Po tym czasie wyrośnięty rozczyn dodaj do pozostałej mąki, wlej resztę mleka, rozpuszczone masło, sól i jajka. Wszystkie składniki wyrób na gładkie ciasto. Przykryj ściereczką, w ciepłym miejscu pozostaw je do wyrośnięcia. W tym czasie zrób farsz.
Krok 3:
Na patelni rozgrzej olej. Następnie cebulę zrumień na patelni. Wymieszaj z mięsem, dopraw solą i pieprzem.
Krok 4:
Wyrośnięte ciasto podziel na części, rozwałkuj cienko, wytnij szklanką kółka na które nałóż farsz i zlep jak pierogi. Gotowe paszteciki połóż na blasze wyłożonej papierem, przykryj na ok. 15 minut, żeby jeszcze trochę wyrosły.
Krok 5:
Piekarnik nagrzej do 180°C. Przed włożeniem paszteciki posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz około 20-25 minut, aż będą ładnie rumiane.
Ps. Ilość prezentowana na zdjęciu jest zrobiona z trzech porcji ciasta i farszu 😉
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej obiadowych, ale nie tylko mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<
Paszteciki są przepyszne, trzeba im poświęcić trochę czasu, ale prezentują się bardzo dobrze. Idealne jako przekąska na przyjęcie, z barszczem jeszcze lepsze.
Przepyszne. Idealnie trzeba zachować proporcje. Polecam! Paszteciki wyszły puchate – trzeba czekać żeby wyrosły dwukrotnie. Posmarowałam przed pieczeniem białkiem jaja i ozdobiła jedne makiem, drugie sezamem, rozmarynem i kminkiem – dodało im to smaku. Smacznego wszystkim co wybrali ten przepis!