menu
Fot. Lubomir Lipov

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Zakwas na barszcz zrób według mojego sposobu —> ZAKWAS Z BURAKÓW

Przygotuj barszcz. Włoszczyznę i jabłka umyj, obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Zalej wodą w dużym garnku. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, pieprz w ziarnach, suszone grzyby oraz główkę czosnku przekrojoną w poprzek. Buraki umyj i obierz. Pokrój w cienkie plastry, dodaj do garnka. Podgrzewaj całość na małym ogniu około 1,5 godziny, ale nie gotuj. Po upływie tego czasu przecedź barszcz, dodaj do niego zakwas. Podgrzej, ale nie dopuść do zagotowania. Jeżeli barszcz jest za kwaśny (my lubimy kwaśny), dodaj cukier.

ocena:

Tradycyjny barszcz czerwony

składniki

Zakwas:

  • 1 kg buraków
  • 1/2 główki czosnku przekrojonej w poprzek
  • 6 liści laurowych
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 25 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • około 1,5 l wody

Barszcz właściwy:

  • 1 kg buraków
  • 2 l wody
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 500 ml zakwasu buraczanego
  • kilka suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 2 kwaśne jabłka
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 6 ziaren pieprzu
  • sól,
  • pieprz
  • ew. cukier

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Zakwas na barszcz zrób według mojego sposobu —> ZAKWAS Z BURAKÓW

Przygotuj barszcz. Włoszczyznę i jabłka umyj, obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Zalej wodą w dużym garnku. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, pieprz w ziarnach, suszone grzyby oraz główkę czosnku przekrojoną w poprzek. Buraki umyj i obierz. Pokrój w cienkie plastry, dodaj do garnka. Podgrzewaj całość na małym ogniu około 1,5 godziny, ale nie gotuj. Po upływie tego czasu przecedź barszcz, dodaj do niego zakwas. Podgrzej, ale nie dopuść do zagotowania. Jeżeli barszcz jest za kwaśny (my lubimy kwaśny), dodaj cukier.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję