menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ugotowaną w rosole kurę ostudź, podziel na części. Na dużej patelni lub w rondlu rozpuść masło, a następnie wsyp mąkę. Całość dokładnie wymieszaj i smaż, aż powstanie lekko rumiana zasmażka. Dolewaj porcjami wywar, cały czas mieszając. Kiedy sos się zagotuje, dodaj sok z cytryny i otartą z niej skórkę. Do sosu włóż kawałki kury, duś razem 10 minut na małym ogniu. Na koniec przypraw całość do smaku i posyp natką pietruszki.

Taką kurę podaje najczęściej z opiekanymi ziemniakami oraz warzywami z rosołu. 

ocena:

Kura rosołowa duszona na maśle z cytryną i natką pietruszki

składniki

  • 1 kura rosołowa około 1,5 kg przed ugotowaniem 
  • 80 g masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 500 ml wywaru 
  • sok z połowy cytryny
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ugotowaną w rosole kurę ostudź, podziel na części. Na dużej patelni lub w rondlu rozpuść masło, a następnie wsyp mąkę. Całość dokładnie wymieszaj i smaż, aż powstanie lekko rumiana zasmażka. Dolewaj porcjami wywar, cały czas mieszając. Kiedy sos się zagotuje, dodaj sok z cytryny i otartą z niej skórkę. Do sosu włóż kawałki kury, duś razem 10 minut na małym ogniu. Na koniec przypraw całość do smaku i posyp natką pietruszki.

Taką kurę podaje najczęściej z opiekanymi ziemniakami oraz warzywami z rosołu. 

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję