X

Czego szukasz?

Przepis

Sos barbecue to jeden z moich ulubionych sosów. W końcu postanowiłem spróbować zrobić go w domu i muszę przyznać, że wyszedł przepyszny! Dlatego czym prędzej dzielę się z Wami przepisem. Przepis jest prosty i szybki, więc z łatwością przygotujecie ten słony smakołyk w domu. Idealny na grilla, do mięs. 

Sos barbecue

Składniki:

  • 2-3 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 1 drobno pokrojona czerwona cebula
  • 1 papryka pokrojona w drobną kostkę
  • 2 łodygi selera naciowego pokrojone w kostkę
  • 1 drobno pokrojona papryczka chili
  • 6 suszonych śliwek pokrojonych w drobną kostkę
  • 3 ząbki czosnku pokrojone w płatki
  • 2 łyżki octu słodowego lub jabłkowego
  • 2 łyżki sosu worcestershire
  • 100 g dobrego ketchupu
  • 500 ml passaty z pomidorów
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • sól

Przygotowanie:

Krok 1:

W garnku rozgrzej olej roślinny, następnie dodaj pokrojone warzywa: cebule, paprykę i selera. Podsmaż aż dość mocno się zrumienią, około 7-8 minut.

Krok 2:

Po tym czasie wsyp chili, śliwki, czosnek podsmaż jeszcze 3-4 minuty. Następnie wlej ocet, sos worcestershire, ketchup oraz pomidory. Gotuj na małym ogniu około 1 godziny, dopraw solą, cukrem, ewentualnie ostrą papryką. Mieszaj co jakiś czas. 

Sos genialnie smakuje z mięsem, ale odnajdzie sie również na kanapkach. 

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram Facebook.

A więcej pysznych sosów znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Sos naprawdę bardzo dobry robi karierę u moich przyjaciół robimy go teraz z podwójnej pircji

Sprawdź również