Przekąski na zimnoSosy ciepłeSosy zimne
Sos barbecue
Sos barbecue to jeden z moich ulubionych sosów. W końcu postanowiłem spróbować zrobić go w domu i muszę przyznać, że wyszedł przepyszny! Dlatego czym prędzej dzielę się z Wami przepisem. Przepis jest prosty i szybki, więc z łatwością przygotujecie ten słony smakołyk w domu. Idealny na grilla, do mięs.
Sos barbecue
Składniki:
- 2-3 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
- 1 drobno pokrojona czerwona cebula
- 1 papryka pokrojona w drobną kostkę
- 2 łodygi selera naciowego pokrojone w kostkę
- 1 drobno pokrojona papryczka chili
- 6 suszonych śliwek pokrojonych w drobną kostkę
- 3 ząbki czosnku pokrojone w płatki
- 2 łyżki octu słodowego lub jabłkowego
- 2 łyżki sosu worcestershire
- 100 g dobrego ketchupu
- 500 ml passaty z pomidorów
- 2 łyżki brązowego cukru
- sól
Przygotowanie:
Krok 1:
W garnku rozgrzej olej roślinny, następnie dodaj pokrojone warzywa: cebule, paprykę i selera. Podsmaż aż dość mocno się zrumienią, około 7-8 minut.
Krok 2:
Po tym czasie wsyp chili, śliwki, czosnek podsmaż jeszcze 3-4 minuty. Następnie wlej ocet, sos worcestershire, ketchup oraz pomidory. Gotuj na małym ogniu około 1 godziny, dopraw solą, cukrem, ewentualnie ostrą papryką. Mieszaj co jakiś czas.
Sos genialnie smakuje z mięsem, ale odnajdzie sie również na kanapkach.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
A więcej pysznych sosów znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!
Sos mega . Prosty, łatwy i najlepszy
Sos naprawdę bardzo dobry robi karierę u moich przyjaciół robimy go teraz z podwójnej pircji