Przepis
Składniki
- 2-3 łyżki oleju roślinnego
- 1 drobno pokrojona czerwona cebula
- 1 papryka pokrojona w drobną kostkę
- 2 łodygi selera naciowego pokrojone w kostkę
- 1 drobno pokrojona papryczka chilli
- 6 suszonych śliwek pokrojonych w drobną kostkę
- 3 ząbki czosnku pokrojone w płatki
- 2 łyżki octu słodowego lub jabłkowego
- 2 łyżki sosu worcestershire
- 100 g dobrego ketchupu
- 500 ml passaty z pomidorów
- 2 łyżki brązowego cukru
- sól
Sposób przygotowania
W garnku rozgrzej olej roślinny, dodaj pokrojone: cebule, paprykę i selera. Podsmaż aż dość mocno się zrumienią, około 7-8 minut. Po tym czasie wsyp chilli, śliwki, czosnek podsmaż jeszcze 3-4 minuty. Wlej ocet, sos worcestershire, ketchup oraz pomidory. Gotuj na małym ogniu około 1 godziny, dopraw solą, cukrem, ewentualnie ostrą papryką.
Sos mega . Prosty, łatwy i najlepszy
Sos naprawdę bardzo dobry robi karierę u moich przyjaciół robimy go teraz z podwójnej pircji