Przepis
Omlety i jajecznicePrzekąski na ciepłoŚniadania
Omlet Kuroniów
Składniki
8 jajek
150 g kiełbasy wędzonej
1 cebula
pół papryki
1 pomidor
1 ziemniak
1 łyżeczka mąki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól, pieprz
Sposób przygotowania
Ziemniaka ugotuj razem z łupiną i odcedź gdy będzie jeszcze twardawy. Obierz go ze skóry i pokrój w plastry. Kiełbasę i pomidora pokrój w kostkę, cebule posiekaj a paprykę pokrój w paseczki. Na rozgrzanej oliwie przesmaż kiełbasę, po minucie dodaj ziemniaki i smaż do lekkiego zrumienienia. Następnie dodaj cebulę, paprykę oraz pomidora, dopraw solą oraz pieprzem i smaż około 5 minut. Jajka roztrzep z łyżeczką mąki oraz sola i pieprzem na delikatną, puszystą masę i wlej na patelnię. Kiedy spód się zrumieni przewróć omlet na drugą stronę. Omleta podawaj posypanego szczypiorkiem.