X

Czego szukasz?

Przepis
Przepisy Thermomix

Zupa ogórkowa (Thermomix)

Zupa ogórkowa (Thermomix)

 

Zauważyłem, że w zakładce przepisy na Thermomix szczególną popularnością cieszą się zupy, w sumie to nic dziwnego Polska to wyjątkowo „polewkowy” naród. Dzisiaj przygotowałem dla wszystkich użytkowników tego urządzenia wpis Zupa ogórkowa (Thermomix), dzięki niemu przygotujecie bez problemu moją ulubioną zupę, no może ex aequo z Żurkiem 🙂 Owszem uwielbiam kwaśne zupy 🙂

 

Składniki:

 

  • 250 g kiszonych ogórków + sok z kiszenia ogórków
  • 1 marchewka
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • kawałek selera 
  • 1,2 l wody
  • 200 g mięsa udka z kurczaka bez kości
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka masła
  • 3 średnie ziemniaki
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól, czarny pieprz

 

Przygotowanie:

 

Krok 1:

 

Do naczynia miksującego włóż ogórki kiszone, rozdrobnij 10s/ obr.4, przełóż do innego naczynia. Mięso z udek kurczaka pokrój w cienkie paski, przełóż do miski.

 

Krok 2:

 

Marchew, pietruszkę, korzeń pietruszki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Do naczynia miksującego włóż warzywa, rozdrobnij 5s/obr.5, zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodaj masło smaż 4min./120 stopni C/obr.1.

 

Krok 3:

 

Po tym czasie wlej wodę, dodaj mięso z udek kurczaka, liście laurowe, ziele angielskie i 1/2 łyżeczki soli. Gotuj 20 minut/100 stopni C/obr. wsteczne 1 do miękkości mięsa i warzyw.

 

Krok 4:

 

Kiedy warzywa i mięso “dojdzie” wsyp ziemniaki, ja swoje pokroiłem w większą kostkę. Lubię kiedy jest bardziej rustykalna i ma swój “ciężar gatunkowy” 😉

 

Krok 5:

 

Ziemniaki gotuj jeszcze 15 minut/100 stopni C/obr. wsteczne 1 do miękkości, dodaj rozdrobnione ogórki kiszone. Gotuj jeszcze kilka minut, aż smak ogórków przeniknie do zupy. 

 

Krok 6:

 

Następnie wlej śmietanę z rozbełtanym żółtkiem, zwiększ na czas wlewania obroty (obr.2) aż do dokładnego połączenia wszystkich składników. Dodaj posiekany koperek, dopraw solą, pieprzem, ewentualnie sokiem z kiszonych ogórków jeżeli smak jest za mało kwaśny.

 

Zupa najlepiej smakuje z pajdą chleba z masłem

 

Ulubiona Kuroniowa zupa 

 

W tej wersji użyłem mięsa z udka kurczaka, ale śmiało możecie zastąpić innym drobiowym mięsem. Śmiało możecie przygotować wersję wege, masło zastąp olejem roślinnym, a smak podkręć przyprawą uniwersalną wykonaną w TM. Niektórzy zamiast ziemniaków dodają ryż, ja nawet w pomidorową wolę z makaronem dlatego moja ogórkowa jest tradycyjna z ziemniakami. Jedynym patentem, który tutaj przemyciłem jest żółtko dodane do śmietany, sprawia to, że zupa jest bardziej kremowa i delikatnie łagodniejsza. Wypróbujcie ten sposób, nie pożałujecie 🙂

 

Jeżeli macie jakieś wątpliwości odnośnie przepisu lub inne rozterki duchowe, piszcie do mnie komentarze, jestem na kulinarnym posterunku 😉

 

SMACZNEGO!!!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również