menu

Żurek. Przepis krok po kroku

Żurek. Przepis krok po kroku

 

Dzisiaj przygotowałem dla Was przepis na Żurek idealny, pachnący zakwasem, czosnkiem i majerankiem. Podany z dodatkiem aromatycznej kiełbasy i jajka na twardo to kwintesencja zbliżających się świąt Wielkiejnocy.

 

Składniki:

 

  • 1,5 l wywaru lub wody
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 400 g kiełbasy białej surowej
  • 150 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3-4  ziemniaki
  • 1 opakowanie koncentratu żuru Manufaktura Wielkopolska
  • 1-2 łyżki chrzanu
  • 125 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • sól, pieprz czarny
  • jajka na twardo do podania

 

Białą kiełbasę nakłuj widelcem lub wykałaczką, dzięki temu podczas obróbki termicznej nie popęka. Sparz w wywarze lub wodzie z liśćmi laurowymi, zielem angielskim oraz odkrojoną skórą z boczku (doda ładny wędzony aromat). Płyn powinien delikatnie mrugać, nie gotować burzliwie. Kiełbasę wyjmij po około 20 minutach, kiedy nie będzie już surowa, odłóż na bok do wystudzenia.

 

Na patelni rozgrzej olej, podsmaż boczek pokrojony w słupki. Kiedy mięso się zrumieni dodaj cebulę pokrojoną w kostkę. Pod koniec smażenia dodaj posiekany czosnek oraz majeranek, smaż jeszcze 1 minutę na małym ogniu.

 

Ostudzoną kiełbasę pokrój w plastry lub pół plastry, zależy od twoich preferencji

 

Do gotującego się wywaru dodaj podsmażoną zawartość patelni, pokrojoną kiełbasę oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. 

 

Po około 15 minutach kiedy ziemniaki zmiękną dodaj cały słoik koncentratu zakwasu Manufaktura Wielkopolska, chrzan i śmietankę. Podgrzej żurek aż zacznie mrugać, ale już nie gotuj. Podawaj z jajkiem na twardo.

 

Rodzinna Tradycja

 

Wielkanoc w rodzinie Kuroniów jest świętem rodzinnym i o dziwo mocno skoncentrowanym na gotowaniu 😉 Od wielu lat uruchamiamy wędzarnie, która stoi w rogu działki, wędzimy wędliny, ryby, robimy własne kiełbasy. Oczywiście wszystkiego nauczył nas Tata, którego z kolei wszystkiego nauczył pradziadek Mundek, masarz z warszawskiego Mokotowa. Teraz tradycja ta spoczywa na naszych barkach, ale w ogóle nam nie ciąży, nawet się z niej cieszymy. W końcu w rodzinie Kuroniów wszystko kręci się wokół jedzenia, dlatego centralnym punktem domu jest kuchnia.

 

Moc skoncentrowanego smaku

 

Co Wielkanoc skupiam się na jednej potrawie, staram się coś w niej poprawić.  W tym roku szukałem sposobu aby mój żurek, chociaż uważam że wychodzi mi całkiem zacny, był jeszcze lepszy. W ręce wpadł mi koncentrat żuru Manufaktura Wielkopolska i to właśnie on zrobił różnicę. Ten zgrabnie opakowany słoiczek skrywa w sobie połączone siły zakwasu na bazie mąki razowej żytniej, czosnku, cebuli oraz przypraw. Wystarczy spróbować trochę w postaci surowej, żeby poczuć te wszystkie skoncentrowane smaki. Natomiast w zupie uwalnia swój cały potencjał.

 

Prawdziwa rewelacja

 

Zabrałem się za testy, ugotowałem żurek według mojego tradycyjnego przepisu z lekkimi modyfikacjami. Na koniec dodałem koncentrat żuru Manufaktura Wielkopolska i oniemiałem…prawdziwa rewelacja. Cały garnek zniknął w jeden dzień, oczywiście pomogła cała rodzina. Nawet Marysia i Zosia zjadły po dokładce, co nie zdarza się zbyt często 😉 Dzięki mące żytniej razowej, a jest jej aż 32% żurek wychodzi zawiesisty, wręcz kremowy w smaku nie tracąc przy tym swojego charakteru i kwaskowego finiszu.

 

Kod rabatowy 

 

Jeżeli planujecie w te święta przygotować żurek z prawdziwego zdarzenia to skorzystajcie z mojego przepisu, Wasza rodzina będzie zachwycona. W koncentrat żuru możecie zaopatrzyć się TUTAJ w sklepie internetowym. Radzę od razu wziąć kilka słoiczków na zapas, ten smak uzależnia. Dzięki uprzejmości Manufaktury Wielkopolskiej mam dla Was kod rabatowy KURON10. Upoważnia on do 10% zniżki na cały asortyment, kod ważny jest przez 15 dni od 08.04.2019 do 22.04.2019.

 

Nie musicie szukać już dalej, przepis na żurek doskonały już macie, link do sklepu także. Mam nadzieję, że z nim święta i każdy inny dzień będą o wiele smaczniejsze 🙂 Jeżeli macie jakieś wątpliwości odnośnie przepisu lub inne rozterki duchowe, piszcie do mnie komentarze, jestem na posterunku 😉

 

SMACZNEGO!!!

 

 

 

6 odpowiedzi na “Żurek. Przepis krok po kroku”

  1. Anna pisze:

    Witam, o jakiej śmietance jest mowa w przepisie? Słodkiej czy kwaśnej?

  2. Marek s pisze:

    Żurek zawsze wydawał mi się super magicznie trudną zupą. Ten przepis poprowadził mnie do rewelacyjnego efektu. Super zupa, prosty przepis!
    Dzieki!

  3. Anna pisze:

    Jeśli nie mam dostępu do tego koncentratu na żurek to inne powinnam dodać takiego w płynie innego?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję