Ciasta i ciastka
Ciasto zebra – najlepszy przepis
Ciasto zebra to sposób na błyskawicznie pyszny deser. Wystarczy kilka chwil poświęconych na zmiksowanie wszystkich składników oraz godzinę na pieczenie. Ten rodzaj ciasta nie wymaga dużej ilości składników oraz szczególnych kulinarnych umiejętności. Ważne, aby poszczególne elementy były w temperaturze pokojowej i dobrze wymieszane.
CIASTO ZEBRA – najlepszy przepis
Składniki:
- 5 jaj
- 220 g cukru ( 1 szklanka)
- 400 g mąki pszennej (2,5 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 ml wody gazowanej (1 szklanka)
- 250 ml oleju roślinnego np. rzepakowego (1 szklanka)
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
DODATKOWO:
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- masło do posmarowania formy do pieczenia lub np. olej w sprayu
Ciasto zebra
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując.
Krok 2:
Do przygotowanej masy dodawaj stopniowo pozostałe składniki: mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wodę gazowaną, olej roślinny oraz aromat waniliowy. Cały czas miksuj, aż do połączenia składników.
Krok 3:
Podziel przygotowaną masę na ciasto na dwie równe części do jednej dodaj kakao i wymieszaj, do drugiej natomiast 3 łyżki mąki i również dokładnie wymieszaj.
Krok 4:
Okrągłą formę do pieczenia o wymiarach 26 cm wysmaruj masłem. Nakładaj ciasto na przemian po 3 łyżki jasnego ciasta na środek formy, następnie 3 łyżki ciemnego, aż do wyczerpania masy.
Krok 5:
Następnie piecz w 180°C przez 60 minut. Przed wyjęciem ciasta sprawdź szpikulcem, czy ciasto nie jest surowe w środku. Taka metoda nazywa się „suchy patyczek„.
Ciasto zebra podawaj posypane cukrem pudrem. Ewentualnie można polać je prostą polewą czekoladową.
Ciasto zebra
Na zakończenie podrzucam —>LINK<— do zakładki z innymi sprawdzonymi ciastami.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.
Pozdrawiam
Bogusia
Bardzo fajny przepis. Lubię jedzeni w takim „klimacie” – czas przetestować 🙂
Dzisiaj zrobilalm i Wyszło pyszne
Pyszne ciasto, jedynie co zmieniłam, to cukier zastąpiłam ksylitolem, tak aby ciasto było troszkę zdrowsze. Dałam 240 gram ksylitolu
Znakomity przepis, zagości w mojej kuchni na stałe!
Wspaniały przepis zapisuję na kolejne razy!
Ciasto proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. dziękuję za przepis!
Wygląda mega pysznie, dzisiaj zrobię. Dodam tylko zmienną taką że połowa oleju i połowa masła. No i mniej cukru bo za słodki. Dzięki za przepis dodałem do zakładek na przyszłość.
Witam, ciasto mi opadło. Może za szybko otworzyłam piekarnik. Ale to przecież nie sernik. Proszę o podpowiedz.
Małgorzata.
Może to być przyczyną, zebra to takie ciasto biszkoptowe które też nie lubi nagłych zmian temperatury.
Jak tylko zobaczyłam to ciasto u Jakuba na Instagramie, od razu przypomniał mi się jego smak z dzieciństwa. Nie myślałam długo tylko znalazłam przepis i zrobiłam moją zebrę krok po kroku wg przepisu Jakuba. Jedyne co zmieniłam to mąka – ja użyłam tortowej orkiszowej, zamieniłam tez cukier biały na trzcinowy. Wyszła bardzo dobra. Muszę tylko popracować nad wzorempolecam. Przepis jest szybki i prosty