X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastka

Ciasto zebra – najlepszy przepis

Ciasto zebra to sposób na błyskawicznie pyszny deser. Wystarczy kilka chwil poświęconych na zmiksowanie wszystkich składników oraz godzinę na pieczenie. Ten rodzaj ciasta nie wymaga dużej ilości składników oraz szczególnych kulinarnych umiejętności. Ważne aby poszczególne elementy były w temperaturze pokojowej i dobrze wymieszane.

Ciasto zebra – najlepszy przepis

Składniki:

  • 5 jaj
  • 220 g cukru ( 1 szklanka)
  • 400 g mąki pszennej (2,5 szklanki) 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 ml wody gazowanej (1 szklanka)
  • 250 ml oleju roślinnego np. rzepakowego (1 szklanka)
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Dodatkowo: 
  • 3 łyżki mąki pszennej 
  • 3 łyżki kakao
  • masło do posmarowania formy do pieczenia 

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując.

Krok 2:

Do przygotowanej masy dodawaj stopniowo pozostałe składniki: mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wodę gazowaną, olej roślinny oraz aromat waniliowy. Cały czas miksuj, aż do połączenia składników.

Krok 3:

Podziel przygotowaną masę na ciasto na dwie równe części do jednej dodaj kakao i wymieszaj, do drugiej natomiast 3 łyżki mąki i również dokładnie wymieszaj. 

Krok 4:

Okrągłą formę do pieczenia o wymiarach 26 cm wysmaruj masłem. Nakładaj ciasto na przemian po 3 łyżki jasnego ciasta na środek formy, następnie 3 łyżki ciemnego, aż do wyczerpania masy. 

Krok 5:

Następnie piecz w 180°C przez 60 minut. Przed wyjęciem ciasta sprawdź szpikulcem, czy ciasto nie jest surowe w środku. Taka metoda nazywa się „suchy patyczek„.

Ciasto zebra podawaj posypane cukrem pudrem. Ewentualnie można polać je prostą polewą czekoladową.

Na zakończenie podrzucam —>LINK<— do zakładki z innymi sprawdzonymi ciastami.

 

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Jak tylko zobaczyłam to ciasto u Jakuba na Instagramie, od razu przypomniał mi się jego smak z dzieciństwa. Nie myślałam długo tylko znalazłam przepis i zrobiłam moją zebrę krok po kroku wg przepisu Jakuba. Jedyne co zmieniłam to mąka – ja użyłam tortowej orkiszowej, zamieniłam tez cukier biały na trzcinowy. Wyszła bardzo dobra. Muszę tylko popracować nad wzorempolecam. Przepis jest szybki i prosty

Sprawdź również