Potrawy wegetariańskiePrzekąski na ciepło
Camembert panierowany – najlepszy przepis
Camembert panierowany to idealna karnawałowa przekąska. Choć danie wydaje się banalnie proste, należy pamiętać jednak o kilku trikach. Dzisiaj zdradzę Wam, jak odpowiednio zapanierować i usmażyć ten szlachetny ser.
Camembert panierowany – najlepszy przepis
Składniki:
- 2 krążki naturalnego sera camembert
- 3 jajka
- 2/3 szklanki maki pszennej
- 2/3 szklanki bułki tartej
- olej roślinny do smażenia np. słonecznikowy
- do podania sos do hot dogów i parówek, ja sięgam po Roleskiego
Przyprawy:
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- pół łyżeczki mielonego pieprzu
- pół łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Każdy krążek sera pokrój na osiem równych klinów. Ważne aby kawałki były podobnej wielkości, będą się równo smażyły i estetycznie wyglądały na talerzu.
Krok 2:
Następnie przełóż je na tace wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw na 30 minut do zamrażarki aby stężały. Dzięki temu ser nie będzie wypływał z panierki podczas smażenia.
Krok 3:
Następnie przygotuj panierkę. Mąkę wymieszaj ze słodką papryką, czosnkiem granulowanym, pieprzem i szczyptą soli. Dzięki temu panierka nabierze wyjątkowego smaku. Zamiast słodkiej papryki, możesz użyć pikantnej.
Krok 4:
Po wyjęciu sera z zamrażarki zacznij rozgrzewać olej roślinny do smażenia. Camembert panieruj klasycznie, najpierw mąka, rozmącone jajko, następnie bułka tarta. Następnie czynność powtórz, dzięki temu panierka dobrze zabezpieczy ser przed wypłynięciem. Choć niektórzy rezygnują z mąki, ja dla bezpieczeństwa wolę jej użyć. Nie ma nic gorszego niż pękająca panierka.
Krok 5:
Ser smaż na mocno rozgrzanym oleju do uzyskania ładnego złotego koloru. Wysoka temperatura sprawi, że panierka szybko się zrumieni, a środek w tym czasie ładnie się roztopi. Po usmażeniu odsącz kawałki sera z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Panierowany camembert podawaj z sosem do hot dogów i parówek. Jego kremowy, lekko słodki i kwaśny smak idealnie uzupełnia chrupiącą strukturę sera.
Po usmażeniu serki są złote i chrupiące z zewnątrz, natomiast kremowe i ciągnące w środku – prawdziwa poezja smaku.
Na koniec podrzucam garść przepisów na karnawałowe przekąski. Znajdziesz je —>TUTAJ<—
Ja dałem paprykę wędzona bo akurat się pierwsza trafila.
Wyszło mega pysznie, smażenie bardzo szybkie w kamiennym rondlu , zrobiły się rumiane dość mocno w niecałą minutkę.