Przepis
Ryby
Ryba pieczona z pomidorami
Składniki
- 4 duże filety ryby morskiej (grouper, snapper, halibut)
- 1 średni pomidor
- 2 młode cebulki ze szczypiorem
- 1 łyżka kaparów
- 1/2 łyżki marynowanej papryki
- 2 gałązki oregano
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 1/4 łyżeczki startej skórki cytryny
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Pomidory, cebulkę i paprykę drobno siekamy, mieszamy razem z kaparami i skórką cytryny. Rozgrzewamy na patelni masło z oliwą. Na posmarowanej masłem z oliwą foli aluminiowej, układamy oprószone solą i pieprzem filety i posypujemy listkami oregano, każdą porcję polewając resztą masła z oliwą. Zawijamy folię, pozostawiając otwór na wydobywanie się pary. Rozgrzewamy grill (lub piekarnik) do temp. 200*C, i pieczemy 6 - 7 minut (pod koniec pieczenia bardziej rozwijając folię). Smacznego