Ciasta i ciastkaWielkanoc
Mazurek pomarańczowy
Składniki
Ciasto półkruche:
- 350 g mąki (ok. 2 szklanki)
- 200 g masła
- 2 jajka
- 100 g cukru pudru
- cukier waniliowy
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto biszkoptowe:
- 200 g masła
- 150 g cukru pudru
- 3 jajka
- 150 g mąki
- 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- #Masa pomarańczowa:
- 400–450 g pomarańczy
- 1 cytryna
- 400 g cukru
Masa czekoladowa:
- 50 g masła
- 200 ml słodkiej śmietany
- 400 g czekolady
Sposób przygotowania
Zaczynamy od przygotowania blatów z ciasta. Do ciasta półkruchego przesiewamy mąkę, mieszamy ją z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone masło, cukier puder, cukier waniliowy i jaja. Siekamy na stolnicy nożem, na koniec zagniatając ciasto rękami. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. W tym czasie robimy ciasto biszkoptowe: ucieramy masło, jaja i cukier na pulchną masę, dodajemy przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Wszystkie składnik mieszamy, wyrabiamy ciasto i przekładamy je na posmarowana masłem i posypaną mąką blachę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperaturze 180ºC i pieczemy 1 godzinę. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i nagrzewamy go do temperaturze Ok. 200ºC. Wyjmujemy z lodówki ochłodzone ciasto kruche i rozwałkowujemy je na posypanej mąką stolnicy na placek – ok. 0,5 cm grubości. Na wałku przenosimy na blachę. Pieczemy przez 15–20 minut na złoty kolor. Przystępujemy do przygotowania masy czekoladowej: rozpuszczamy w rondelku masło, dodajemy słodką śmietanę i po zdjęciu z ognia wrzucamy kawałki czekolady – najlepiej gorzkiej. Gdy czekolada się rozpuszcza mieszamy masę, a następnie smarujemy nią kruchy spód mazurka. Pozostawiamy część masy do ozdobienia. Nakładamy warstwę ciasta biszkoptowego. Pomarańcze i cytrynę wyszorować, najlepiej pokroić na drobne kawałki albo zmiksować i po dodaniu cukru, smażyć pół godziny na wolnym ogniu, stale mieszając. Nałożyć na górną warstwę mazurka. Teraz można przystąpić do ozdabiania mazurka migdałami, kandyzowanymi owocami. boki można posmarować pozostałą masą czekoladową.