X

Czego szukasz?

Przepis
PieczywoPrzekąski na zimno

Podpłomyki z wędzonym łososiem i rukolą

Podpłomyki z wędzonym łososiem to proste, ale atrakcyjne wizualnie danie. Możesz je przygotować na śniadanie lub jako przekąskę na elegancką kolacje. Chociaż podpłomyk to rodzaj prymitywnego pieczywa, bez drożdży, sody czy proszku do pieczenia to jako dodatek prezentuje się nadzwyczaj elegancko. Dodatkowo placki możesz wzbogacić o ulubione dodatki np. zioła, płatki chilli lub sezam. Świetnie sprawdzają się jako wrapy, niczym tortilla lub chrupiący dodatek do zupy krem.

Podpłomyki z wędzonym łososiem – przepis krok po kroku

Składniki:

Podpłomyki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 180-200 ml gorącej wody
Farsz:

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Mąkę pszenną przesiej do miski. Dodaj olej roślinny i sól. Powoli dolewaj gorącą wodę i mieszaj składniki, aż do ich połączenia. Kiedy powstanie zwarta kulka przełóż ją na blat i wyrabiaj kilka minut, aż ciasto stanie się lśniące i elastyczne.

Krok 2:

Ciasto możesz odłożyć na 10-15 aby odpoczęło, ale nie jest to konieczne. Kulkę podziel na 6 równych części, rozwałkuj owalne placki. W sumie kształt nie gra roli, nie przejmuj się to nie zawody.

Krok 3:

Placki układaj po kolei na mocno rozgrzanej suchej patelni. Opiekaj około 30 sekund z każdej strony. Moje podpłomyki wzbogaciłem o sezam, chilli i za’atar. Podpłomyki możesz również upiec w piekarniku.

Krok 4:

Opieczone podpłomyki ułóż na bawełnianej ściereczce. Każdy posmaruj kremowym serkiem, ułóż kawałki wędzonego łosia rukolę, plastry ogórka, cząstki pomidora oraz sos belgijski do frytek.

Podpłomyki z wędzonym łososiem i rukolą można zawijać lub podawać z dodatkami, jak pizze.

Więcej przekąskowych inspiracji znajdziesz —>TUTAJ<—

Smacznego!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również