Podpłomyki z wędzonym łososiem to proste, ale atrakcyjne wizualnie danie. Możesz je przygotować na śniadanie lub jako przekąskę na elegancką kolacje. Chociaż podpłomyk to rodzaj prymitywnego pieczywa, bez drożdży, sody czy proszku do pieczenia to jako dodatek prezentuje się nadzwyczaj elegancko. Dodatkowo placki możesz wzbogacić o ulubione dodatki np. zioła, płatki chilli lub sezam. Świetnie sprawdzają się jako wrapy, niczym tortilla lub chrupiący dodatek do zupy krem.
Podpłomyki z wędzonym łososiem – przepis krok po kroku
Mąkę pszenną przesiej do miski. Dodaj olej roślinny i sól. Powoli dolewaj gorącą wodę i mieszaj składniki, aż do ich połączenia. Kiedy powstanie zwarta kulka przełóż ją na blat i wyrabiaj kilka minut, aż ciasto stanie się lśniące i elastyczne.
Krok 2:
Ciasto możesz odłożyć na 10-15 aby odpoczęło, ale nie jest to konieczne. Kulkę podziel na 6 równych części, rozwałkuj owalne placki. W sumie kształt nie gra roli, nie przejmuj się to nie zawody.
Krok 3:
Placki układaj po kolei na mocno rozgrzanej suchej patelni. Opiekaj około 30 sekund z każdej strony. Moje podpłomyki wzbogaciłem o sezam, chilli i za’atar. Podpłomyki możesz również upiec w piekarniku.
Krok 4:
Opieczone podpłomyki ułóż na bawełnianej ściereczce. Każdy posmaruj kremowym serkiem, ułóż kawałki wędzonego łosia rukolę, plastry ogórka, cząstki pomidora oraz sos belgijski do frytek.
Podpłomyki z wędzonym łososiem i rukolą można zawijać lub podawać z dodatkami, jak pizze.
Więcej przekąskowych inspiracji znajdziesz —>TUTAJ<—
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.OkPrywatność
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Smakowite danie! Czy do podpłomyków można użyć mąki orkiszowej tortowej typu 450?
Jak najbardziej, tylko powoli dodawaj wodę, aby nie przesadzić. Nie jestem dokładnie pewien jakie proporcje zastosować.