Przepis
Ciasta i ciastka
Sernik podolski
Składniki
- 2 kg zmielonego trzykrotnie sera
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 szklanki cukru pudru
- 300 g masła
- 9 jajek
- 100 g rodzynek
- można dodać otartą skórkę i sok z jednej cytryny
Sposób przygotowania
Ucieramy ser, masło i cukier puder na puszystą masę. W trakcie ucierania dodajemy stopniowo po jednym żółtku, wreszcie mąkę ziemniaczaną i sok wraz ze skórką cytryny. Można też dodać cukier waniliowy. Na końcu dodajemy rodzynki - pamiętajmy żeby były namoczone i osączone oraz ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie i dokładnie mieszamy. Masę wkładamy do okrągłej formy posmarowanej masłem i posypanej tartą bułką. Pieczemy w temperaturze 170–180ºC, aż do zarumienienia wierzchu na jasnobrązowy kolor. Gdy ostygnie możemy sernik posypać cukrem pudrem, lub polać lukrem albo polewą czekoladową.