Przepis
Ryby
Ryba z sosem majonezowym
Składniki
- 250 g ugotowanej ryby
- 1 kwaśne jabłko
- 100 g posiekanych korniszonów lub ogórków małosolnych
- pęczek posiekanego szczypioru
- 1 łyżka kaparów
- 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach
Majonez:
- 1 łyżka musztardy
- 1 żółtko
- 100 g jogurtu naturalnego
- sok z połowy cytryny
- 100 ml oleju
- sól, pieprz
- listki sałaty lub cykorii do dekoracji
Sposób przygotowania
Ugotowaną i odfiletowaną rybę delikatnie rozrabiamy. Wkładamy żółtko do miseczki, dodajemy musztardę i ucierając dolewamy olej, aż powstanie gęsty majonez, który mieszamy z jogurtem i przyprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Ziemniaki obieramy i kroimy w grube plastry, które układamy na listkach sałaty lub cykorii. Na plastrach ziemniaków układamy rozdrobnioną rybę oraz dodatki: jabłko, korniszony, część szczypioru i kaparów. Zalewamy majonezem i dekorujemy resztą szczypioru i kaparów.