Przepis
Dziczyzna
Klops z bizona
Składniki
- 1/2 kg mielonego mięsa z bizona (może być żubr, żubroń lub młoda wołowina)
- 8 jajek
- 1 średnia cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka smalcu
- 4 łyżki tartej bułki
- 1/2 łyżeczki suszonej naci pietruszki
- 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
- 1/2 łyżeczki konserwowanego zielonego pieprzu
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka oleju truflowego
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Bardzo drobno usiekaną cebulę i czosnek zeszklić na smalcu. Tartą bułkę wymieszać z papryką i pietruszką. Wymieszać dokładnie mięso z cebulą, czosnkiem, dwoma żółtkami (2 białka ubić na sztywną pianę i dodać osobno), trzema łyżkami tartej bułki, majerankiem i zielonym pieprzem. Przyprawić solą i pieprzem.
Pozostałe sześć jajek ugotować na twardo, obrać i ściąć wierzchołki aż do żółtek.
Grubą folię aluminiową wysmarować olejem i posypać tartą bułką. Uformować placek z mielonego mięsa, ułożyć na nim jajka i zawinąć całość w walec szczelnie zamykając folię.
Nagrzać piekarnik do 200*C i piec klops przez około 45 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia, otworzyć folię i pozwolić pieczeni odparować. Można podawać na zimno lub na gorąco.