X

Czego szukasz?

Przepis
Dziczyzna

Klops z bizona

Składniki

  • 1/2 kg mielonego mięsa z bizona (może być żubr, żubroń lub młoda wołowina)
  • 8 jajek
  • 1 średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka smalcu
  • 4 łyżki tartej bułki
  • 1/2 łyżeczki suszonej naci pietruszki
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki konserwowanego zielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka oleju truflowego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzania

Bardzo drobno usiekaną cebulę i czosnek zeszklić na smalcu. Tartą bułkę wymieszać z papryką i pietruszką. Wymieszać dokładnie mięso z cebulą, czosnkiem, dwoma żółtkami (2 białka ubić na sztywną pianę i dodać osobno), trzema łyżkami tartej bułki, majerankiem i zielonym pieprzem. Przyprawić solą i pieprzem.
Pozostałe sześć jajek ugotować na twardo, obrać i ściąć wierzchołki aż do żółtek.
Grubą folię aluminiową wysmarować olejem i posypać tartą bułką. Uformować placek z mielonego mięsa, ułożyć na nim jajka i zawinąć całość w walec szczelnie zamykając folię.
Nagrzać piekarnik do 200*C i piec klops przez około 45 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia, otworzyć folię i pozwolić pieczeni odparować. Można podawać na zimno lub na gorąco.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również