Przepis
Sałatki
Sałatka z pieczonej papryki
Składniki
- 6 papryk różnego koloru
- 1 gotowany ziemniak
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 50 g oliwek
- 12 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 ząbki czosnku
Sposób przygotowania
Paprykę umyć, osuszyć i położyć na ruszcie od piekarnika. Posolić, polać połową oliwy i włożyć do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Piec 15-20 minut do miękkości. Wyjąć paprykę i przełożyć do miski, nakryć folią aluminiową. Paprykę będzie można łatwiej obierać. Ziemniaka i jajka pokroić w kostkę. Sok z cytryny doprawić solą i pieprzem, dodać pozostałą oliwę wymieszać. Obraną paprykę pokroić w paski, ułożyć na talerzu, w środku ułożyć ziemniaki i jajka, posypać oliwkami i polać sosem.