Przepis
Składniki
- 3 dojrzałe awokado (ja użyłem odmiany Hass)
- 1 długi zielony ogórek (200 g)
- garść świeżej kolendry
- skórka otarta z 1 limonki
- sok z połowy limonki
- 400 g kefiru
- 1/2 szklanki wody
- sól, czarny pieprz
- oliwa do skropienia zupy
Sposób przygotowania
1. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę, łyżką wybierz miąższ. Ogórka obierz, pokrój w mniejsze kawałki. Kolendrę z grubsza posiekaj.
2. Do naczynia miksującego włóż miąższ z awokado, pokrojonego ogórka, posiekaną kolendrę oraz skórkę limonki. Następnie wlej sok z limonki, kefir i wodę. Rozdrobnij 60 s/obr. 10
3. Chłodnik podawaj dobrze schłodzony z oliwą. Do dekoracji można użyć drobno pokrojonego ogórka lub salsę pomidorową. Do chrupania możesz podać również nachosy.