X

Czego szukasz?

Przepis

Składniki

  • 500 g jabłek
  • 350 ml wody
  • 1-2 goździki
  • szczypta cynamonu
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania

Jabłka (najlepiej winne) kroimy w ósemki, usuwamy gniazda nasienne. Zalewamy wodą, wrzucamy przyprawy łącznie z cukrem i dodajemy sok z połowy cytryny. Gotujemy bez przykrycia. Gdy owoce są miękkie nalewamy do szklanek lub salaterek. Taki kompot możemy też przyrządzić inaczej. Z 500 ml wody, cukru i przypraw zrobić syrop i w nich gotować połówki jabłek. Przekładać je do salaterek po ugotowaniu i zalać syropem zmieszanym z sokiem cytryny. Zasadniczo kompoty możemy zrobić z dowolnych owoców jagodowych, czy pestkowych: truskawek, wiśni, śliwek itp. Kompoty podajemy gorące lub ochłodzone.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również