Przepis
NapojeNapoje bezalkoholowe
Kompot z jabłek
Składniki
- 500 g jabłek
- 350 ml wody
- 1-2 goździki
- szczypta cynamonu
- 100 g cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania
Jabłka (najlepiej winne) kroimy w ósemki, usuwamy gniazda nasienne. Zalewamy wodą, wrzucamy przyprawy łącznie z cukrem i dodajemy sok z połowy cytryny. Gotujemy bez przykrycia. Gdy owoce są miękkie nalewamy do szklanek lub salaterek. Taki kompot możemy też przyrządzić inaczej. Z 500 ml wody, cukru i przypraw zrobić syrop i w nich gotować połówki jabłek. Przekładać je do salaterek po ugotowaniu i zalać syropem zmieszanym z sokiem cytryny. Zasadniczo kompoty możemy zrobić z dowolnych owoców jagodowych, czy pestkowych: truskawek, wiśni, śliwek itp. Kompoty podajemy gorące lub ochłodzone.