X

Czego szukasz?

Przepis
Aromatyczna kofta z jagnięciny to przepis na prawdziwą grillową ucztę, chociaż po prawdzie tak przygotowane kotleciki można przygotować również na tradycyjnej patelni lub z grilla. Kofta słowo pochodzące najprawdopodobniej z języka tureckiego, oznacza kulkę. Danie to rozpowszechniło się na środkowym i bliskim wschodzie oraz w południowo – wschodniej Europie. W różnych regionach, przygotowuje się je w różny sposób. Stosuje się inne rodzaje mięsa, mieszanki przypraw czy kształty. Dzisiaj przedstawiam moją, jagnięcą wersję. Ciekawostką jest jednak, że dokładnie w taki sam sposób przygotujesz kofty z wieprzowiny lub wołowiny.

Aromatyczna kofta z jagnięciny

Składniki:

  • 500 g mielonej jagnięciny
  • 1/2 czerwone papryki
  • 1 mała cebula
  • pół papryczki chilli
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • sól, czarny pieprz
  • odrobina oliwy z oliwek do zwilżenia dłoni
  • do podania sos jogurtowy z ziołami, ja wybieram Roleskiego
Sałatka tabouleh:
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 ogórek zielony
  • 2 duże soczyste pomidory
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 pęczek kolendry
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • sok wyciśnięty z 1 limonki
  • sól, czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Paprykę, cebulę podzieloną na ćwiartki, papryczkę chilli, natkę pietruszki przełóż do naczynia malaksera.

Krok 2:

Rozdrobnij pulsacyjnie na drobne kawałeczki. Możesz też warzywa drobno posiekać lub przepuścić przez maszynkę do mielenia. Dodatek zmielonych warzyw sprawi, że kofty będą soczyste i będą miały obłędny zapach.

Krok 3:

Mieloną jagnięcinę przełóż do miski, dodaj zmiksowane warzywa oraz wszystkie zioła i przyprawy. Masę dokładnie wyrób dłońmi, aż do połączenia składników i uzyskania jednolitej konsystencji. Ponieważ nie dodajemy jajka mięso musi „puścić klej”. dlatego wyrabiaj je dość długo, około 5 minut.

Krok 4:

Zwilżonymi oliwą z oliwek dłońmi uformuj podłużne kotleciki. Mi wyszło osiem sztuk, każdy po około 10 cm.

Krok 5:

Grilluj obracając cztery razy, po dwie minuty z każdej strony.

W piekarniku zapiekaj w 210°C „termoobieg” przez 20 minut.Kofty podaje z szybką sałatką a la Tabouleh.

Ugotowaną kaszę przełóż do miski. Dodaj drobno posiekaną paprykę, ogórka, pomidory, natkę pietruszki oraz kolendrę. Dopraw sokiem z limonki oraz solą i czarnym pieprzem.

Jeżeli szukasz przepisów na imprezę na świeżym powietrzu —>TUTAJ<— znajdziesz grillowe inspiracje.

SMACZNEGO!!!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również