Baranina, JagnięcinaDania głównePotrawy z grilla
Aromatyczna kofta z jagnięciny
Aromatyczna kofta z jagnięciny to bez wątpienia przepis na prawdziwą grillową ucztę, chociaż po prawdzie tak przygotowane kotleciki można przygotować również na tradycyjnej patelni lub z grilla. Kofta słowo pochodzące prawdopodobnie z języka tureckiego, oznacza kulkę. Danie to rozpowszechniło się też na środkowym i bliskim wschodzie oraz w południowo – wschodniej Europie. W różnych regionach, przygotowuje się je w różny sposób. Stosuje się inne rodzaje mięsa, mieszanki przypraw czy kształty. Dzisiaj przedstawiam moją, jagnięcą wersję. Ciekawostką jest jednak, że dokładnie w taki sam sposób przygotujesz kofty z wieprzowiny lub wołowiny.
Aromatyczna kofta z jagnięciny
Składniki:
- 500 g mielonej np. jagnięciny
- 1/2 czerwone papryki
- 1 mała cebula
- pół papryczki chili
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- sól, czarny pieprz
- odrobina oliwy z oliwek do zwilżenia dłoni
- do podania sos jogurtowy z ziołami, ja wybieram Roleskiego
Sałatka tabouleh:
- 2 szklanki ugotowanej kaszy np. jaglanej
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 ogórek zielony
- 2 duże soczyste pomidory
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 pęczek kolendry
- 100 ml oliwy z oliwek
- sok wyciśnięty z 1 limonki
- sól, czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Po pierwsze paprykę, cebulę podzieloną na ćwiartki, papryczkę chilli, natkę pietruszki przełóż do naczynia malaksera.
Krok 2:
Po drugie rozdrobnij pulsacyjnie na drobne kawałeczki. Możesz też warzywa drobno posiekać lub przepuścić przez maszynkę do mielenia. Dodatek zmielonych warzyw sprawi, że kofty będą soczyste i będą miały bez wątpienia obłędny zapach.
Krok 3:
Mieloną jagnięcinę przełóż do miski, następnie dodaj zmiksowane warzywa oraz wszystkie zioła i przyprawy. Masę dokładnie wyrób dłońmi, aż do połączenia składników i uzyskania jednolitej konsystencji. Ponieważ nie dodajemy jajka mięso musi „puścić klej”, dlatego wyrabiaj je dość długo, około 5 minut.
Krok 4:
Zwilżonymi oliwą z oliwek dłońmi uformuj podłużne kotleciki. Mi wyszło osiem sztuk, każdy po około 10 cm.
Krok 5:
Grilluj obracając cztery razy, po dwie minuty z każdej strony.
Na koniec zapiekaj w piekarniku w 210°C „termoobieg” przez 20 minut.
Kofty podaje z szybką sałatką a la Tabouleh.
Ugotowaną kaszę przełóż do miski. Następnie dodaj drobno posiekaną paprykę, ogórka, pomidory, natkę pietruszki oraz kolendrę. Na koniec dopraw sokiem z limonki oraz solą i czarnym pieprzem.
Jeśli szukasz przepisów na dania mięsne znajdziesz je >> TUTAJ <<
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie i Facebooku.