X

Czego szukasz?

Przepis

Aromatyczna kofta z jagnięciny to bez wątpienia przepis na prawdziwą grillową ucztę, chociaż po prawdzie tak przygotowane kotleciki można przygotować również na tradycyjnej patelni lub z grilla. Kofta słowo pochodzące prawdopodobnie z języka tureckiego, oznacza kulkę. Danie to rozpowszechniło się też na środkowym i bliskim wschodzie oraz w południowo – wschodniej Europie. W różnych regionach, przygotowuje się je w różny sposób. Stosuje się inne rodzaje mięsa, mieszanki przypraw czy kształty. Dzisiaj przedstawiam moją, jagnięcą wersję. Ciekawostką jest jednak, że dokładnie w taki sam sposób przygotujesz kofty z wieprzowiny lub wołowiny.

Aromatyczna kofta z jagnięciny

Składniki:

  • 500 g mielonej np. jagnięciny
  • 1/2 czerwone papryki
  • 1 mała cebula
  • pół papryczki chili
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • sól, czarny pieprz
  • odrobina oliwy z oliwek do zwilżenia dłoni
  • do podania sos jogurtowy z ziołami, ja wybieram Roleskiego
Sałatka tabouleh:
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy np. jaglanej
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 ogórek zielony
  • 2 duże soczyste pomidory
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 pęczek kolendry
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • sok wyciśnięty z 1 limonki
  • sól, czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Po pierwsze paprykę, cebulę podzieloną na ćwiartki, papryczkę chilli, natkę pietruszki przełóż do naczynia malaksera.

Krok 2:

Po drugie rozdrobnij pulsacyjnie na drobne kawałeczki. Możesz też warzywa drobno posiekać lub przepuścić przez maszynkę do mielenia. Dodatek zmielonych warzyw sprawi, że kofty będą soczyste i będą miały bez wątpienia obłędny zapach.

Krok 3:

Mieloną jagnięcinę przełóż do miski, następnie dodaj zmiksowane warzywa oraz wszystkie zioła i przyprawy. Masę dokładnie wyrób dłońmi, aż do połączenia składników i uzyskania jednolitej konsystencji. Ponieważ nie dodajemy jajka mięso musi „puścić klej”, dlatego wyrabiaj je dość długo, około 5 minut.

Krok 4:

Zwilżonymi oliwą z oliwek dłońmi uformuj podłużne kotleciki. Mi wyszło osiem sztuk, każdy po około 10 cm.

Krok 5:

Grilluj obracając cztery razy, po dwie minuty z każdej strony.
Na koniec zapiekaj w piekarniku w 210°C „termoobieg” przez 20 minut.

Kofty podaje z szybką sałatką a la Tabouleh.
Ugotowaną kaszę przełóż do miski. Następnie dodaj drobno posiekaną paprykę, ogórka, pomidory, natkę pietruszki oraz kolendrę. Na koniec dopraw sokiem z limonki oraz solą i czarnym pieprzem.

Jeśli szukasz przepisów na dania mięsne znajdziesz je >> TUTAJ <<

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie i Facebooku.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również