Zupy
Zupa czosnkowa z koniakiem
Składniki
- 4 główki czosnku
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 3 szklanki czystego bulionu warzywnego
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- kawałek świeżego korzenia imbiru
- 1 łyżeczka rozmarynu (najlepiej świeżego)
- 100 g koniaku
- 4 jajka
- kawałek pszennego pieczywa
- 4 łyżeczki ukwaszonej śmietany
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Czosnek obieramy, 2/3 siekamy a 1/3 zostawiamy w całych ząbkach (najlepiej tych mniejszych).
W rondlu rozgrzewamy oliwę z 1 łyżką masła, wrzucamy czosnek i podsmażamy do jasnozłotego koloru. Imbir krajamy w bardzo drobne słupki i dodajemy do czosnku.
Zalewamy winem i dusimy pod przykryciem na bardzo małym ogniu 30 minut i dodajemy rozmaryn oraz połowę pietruszki.
Wlewamy bulion i gotujemy jeszcze 30 minut na bardzo małym ogniu doprawiając solą i pieprzem.
Pieczywo kroimy na dość spore kawałki (wielkości łyżeczki) i na pozostałym maśle przygotowujemy grzanki.
Gorącą zupę wlewamy do żaroodpornych miseczek, do zupy ostrożnie wkładamy jajko, posypujemy grzankami, wlewamy do każdej porcji 25g koniaku i wstawiamy do rozgrzanego (200*C) piekarnika na 3-4 minuty w celu ścięcia się jajka.
Zupę dekorujemy ukwaszoną śmietaną i posiekaną pietruszką.
Smacznego