Wielkanoc za pasem, więc przychodzę do Was z przepisem na żur świąteczny. Myślę, że w okresie Wielkanocy jest to najpopularniejsza zupa w Polsce. Jak żurek to w parze bez wątpienia idzie biała kiełbasa. Czego chcieć więcej!
ŻUR ŚWIĄTECZNY Z PRZEPISU MACIEJA KURONIA
Składniki:
- 500 ml zakwasu na żur (gotowy lub np. własnej roboty)
- 1,5 l bulionu lub np. wody
- 2-3 cebule
- 500 g ziemniaków
- 300 g kiełbasy (najlepiej białej)
- 250 g wędzonki
- 125 ml śmietany 30 lub np. 36%
- 2 łyżki masła do smażenia
- 1-2 łyżki chrzanu (świeżo utartego lub ze słoika)
- 2-3 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, 10 ziaren pieprzu
- 1 łyżka majeranku
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- 4 ugotowane na twardo jajka
Żur świąteczny
Przygotowanie:
Krok 1:
Wodę zagotuj i dodaj do niej wędzonkę oraz kiełbasę. Zaparz, nie dopuść jednak do wrzenia, około 30 minut. Mięso i kiełbasę wyjmij i ostudź.
Krok 2:
Do wywaru dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, następnie gotuj je kilkanaście minut do miękkości.
Krok 3:
Wędzonkę pokrój w kostkę, kiełbasę w plasterki i wrzuć razem na rozgrzaną patelnię. Dodaj posiekaną w kostkę cebulę, kiedy się lekko zrumieni wrzuć posiekany czosnek i przyprawy. Zawartość patelni dodaj do bulionu, dopraw chrzanem, solą i pieprzem.
Krok 4:
Na koniec wlej dobrze wymieszany zakwas, śmietanę i zagotowuj.
Dekoruj jajkiem na twardo i świeżymi ziołami.
Do żuru i barszczu białego dodajemy również suszone lub np. świeże grzyby, jednak w wersji, którą Wam podałem jest tak duże bogactwo składników, że o ten jeden grzyb może być za dużo.
Żur świąteczny
Więcej pysznych świątecznych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook.