SosySosy ciepłe
Sos huzarski
Składniki
- 30 g masła
- 30 g mąki
- 400 ml wywaru ciemnego
- 50 ml czerwonego wytrawnego wina
- po 50 g: marchewki i pietruszki, kawałek selera
- 1 cebula
- 50 g świeżego chrzanu
- 20-30 g szynki lub wędzonki
- 1 pomidor
- 1 cytryna
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka oleju lub oliwy
- cukier, sól, pieprz
Sposób przygotowania
Pomidora sparzamy wrzątkiem, obieramy i kroimy. Warzywa obieramy, płuczemy i kroimy w słupki lub ucieramy na grubej tarce. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Chrzan ucieramy na drobnej tarce. Wędzonkę kroimy w drobne paseczki. Rozgrzewamy olej lub oliwę i przesmażamy najpierw utarte warzywa i cebulę, na końcu pomidory. Mieszamy, aż cebula się zeszkli. Możemy podlać warzywa odrobiną wody w trakcie duszenia. Z masła i mąki robimy białą zasmażkę, mieszamy i dodajemy jednym płynnym ruchem wywar i wino. Pamiętamy żeby cały czas energicznie mieszać sos, żeby zapobiec powstawaniu grudek. Gotujemy 10 minut, pod koniec gotowania dodajemy uduszone warzywa, chrzan, szynkę oraz przyprawy, w tym łyżkę soku z cytryny. Gotujemy jeszcze 5 minut, ciągle mieszając.