X

Czego szukasz?

Przepis
SosySosy ciepłe

Sos huzarski

Składniki

  • 30 g masła
  • 30 g mąki
  • 400 ml wywaru ciemnego
  • 50 ml czerwonego wytrawnego wina
  • po 50 g: marchewki i pietruszki, kawałek selera
  • 1 cebula
  • 50 g świeżego chrzanu
  • 20-30 g szynki lub wędzonki
  • 1 pomidor
  • 1 cytryna
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka oleju lub oliwy
  • cukier, sól, pieprz

Sposób przygotowania

Pomidora sparzamy wrzątkiem, obieramy i kroimy. Warzywa obieramy, płuczemy i kroimy w słupki lub ucieramy na grubej tarce. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Chrzan ucieramy na drobnej tarce. Wędzonkę kroimy w drobne paseczki. Rozgrzewamy olej lub oliwę i przesmażamy najpierw utarte warzywa i cebulę, na końcu pomidory. Mieszamy, aż cebula się zeszkli. Możemy podlać warzywa odrobiną wody w trakcie duszenia. Z masła i mąki robimy białą zasmażkę, mieszamy i dodajemy jednym płynnym ruchem wywar i wino. Pamiętamy żeby cały czas energicznie mieszać sos, żeby zapobiec powstawaniu grudek. Gotujemy 10 minut, pod koniec gotowania dodajemy uduszone warzywa, chrzan, szynkę oraz przyprawy, w tym łyżkę soku z cytryny. Gotujemy jeszcze 5 minut, ciągle mieszając.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również