Przepis
Potrawy z ziemniaków
Ziemniaki do pieczonej golonki
Składniki
- 500 g młodych ziemniaków
- 125 ml piwa
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka musztardy z ziarnami gorczycy
- 3 ząbki czosnku
- pół łyżeczki kminku
- pół łyżeczki czarnego pieprzu
- kilka igieł rozmarynu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Ziemniaki myjemy i gotujemy 20 minut na półmiękko, studzimy, obieramy. Z podanych wyżej składników przyrządzamy bejcę, starannie wszystko mieszając. Kroimy ziemniaki na połówki nacieramy i polewamy bejcą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190ºC przez 45 minut. W zasadzie ziemniaki bejcowane należałoby piec razem z golonką i podawać później z kapustą, ale chciałbym, żeby ten przepis był inspiracją do pieczenia ziemniaków moczonych w bejcy, w której jest przyrządzane mięso.