Kiełbasy i wędliny
Kiełbasa Kurasia
Składniki
- 6 KG ŁOPATKI WIEPRZOWEJ
- 3 KG SZYNKI
- 1 KG BOCZKU
- PEKLOSĂL E250
- CZOSNEK
- ZIELE ANGIELSKIE
- LIŚÄ LAUROWY
- BAZYLIA
- MAJERANEK
Sposób przygotowania
Szynkę pokrój w kostkę ok. 1,5 x 1,5 cm, resztę mięsa w takie kawałki, które zmieszczą się do Twojej maszynki do mielenia. Zasyp mięso solą peklową w ilości 18 g na kg, dorzuć 2 garści majeranku, garść bazylii, 4 łyżki stołowe czosnku granulowanego , 2 łyżki pieprzu czarnego mielonego, 4 liści laurowych i 6 ziarna ziela angielskiego. Wymieszaj dobrze aby mięso równomiernie obklejone było przyprawami i przykryj folią aluminiową na tyle szczelnie żeby powietrze nie miało kontaktu z mięsem. Bez zakrycia mięso ściemnieje. Odstaw do chłodnego miejsca na trzy dni. Następnie przemiel wszystko oprócz kostek szynki – łopatkę na średnim sicie zaś boczek na najmniejszym. Połącz z kostką z szynki, dodaj pół szklanki wody do lepszego wyrabiania. Zakasuj rękawy i wyrabiaj aż mięso klej puści. W międzyczasie przygotuj osłonki z jelit wieprzowych fi 26, przepłucz żeby sprawdzić czy nie są dziurawe i odstaw do namoczenia w letniej wodzie na 20 minut. Osadź mięso w osłonce i odwieś na 3 godzinki najlepiej w przewiewnym chłodnym miejscu. Przepal porządnie wędzarnię, zejdź do temperatury ok. 40 stopni i włóż kiełbasę. Porządnie ją wysusz gorącym powietrzem przy otwartym szybrze i drzwiczkach wędzarni, a następnie przymknij szczelnie i daj mokry dym. Podnoś temperaturę sukcesywnie co godzinę o 10 stopni i nie zapomnij przy 60 stopniach otworzyć szyber. Przy 80-ciu przytrzymaj kiełbaskę do momentu aż osiągnie odpowiednią twardość. W dotyku powinna sprężynować. Po uwędzeniu zjedz póki gorąca lub odstaw ponownie w przewiewne miejsce do wystudzenia po czym po paru godzinach włóż do lodówki.
Dzień dobry ,
Świetny przepis na pyszną domową kiełbasę , chciałbym zrobić to samo w słoiku. Proszę o informację czy przepis można zastosować w tym celu i o ewentualne wskazówki dotyczące pasteryzacji w piekarniku.