X

Czego szukasz?

Przepis
Kiełbasy i wędliny

Kiełbasa od Kurasia z Orzysza

Nie ma nic lepszego niż domowa kiełbasa, pachnąca dymem i ziołami, zrobiona własnoręcznie z mięsa najwyższej jakości. Przepis Kurasia z Orzysza to kwintesencja tradycji – z naciskiem na smak, naturalność i rzemieślnicze podejście. Dzięki dobrze dobranym proporcjom mięsa i przypraw oraz odpowiedniemu procesowi wędzenia, kiełbasa ma piękny kolor, wyrazisty smak i idealną strukturę.

Ponadto ten przepis jest na tyle uniwersalny, że możesz dostosować go do własnych upodobań – dodać więcej czosnku, podkreślić zioła lub zmienić grubość mielenia mięsa. W związku z tym z powodzeniem przygotujesz kiełbasę na święta, grill lub jako codzienny dodatek do chleba.

Kiełbasa od Kurasia z Orzysza – tradycyjna, aromatyczna i ręcznie robiona

Składniki na ok. 10 kg kiełbasy:

Mięso:

  • 6 kg łopatki wieprzowej

  • 3 kg szynki

  • 1 kg boczku

Przyprawy:

  • peklosól E250 – 18 g na każdy kilogram mięsa (łącznie ok. 180 g)

  • 4 łyżki granulowanego czosnku

  • 2 łyżki czarnego pieprzu mielonego

  • 4 liście laurowe

  • 6 ziaren ziela angielskiego

  • 2 garści majeranku

  • 1 garść suszonej bazylii

Dodatkowo:

  • ½ szklanki wody (do wyrabiania)

  • jelita wieprzowe kaliber 26 – namoczone i przepłukane

Sposób przygotowania:

Krok 1 – peklowanie i przyprawy:

Szynkę pokrój w kostkę o boku ok. 1,5 cm. Pozostałe mięsa (łopatkę i boczek) pokrój na mniejsze kawałki, które zmieszczą się do maszynki. Wszystko dokładnie wymieszaj z peklosolą i przyprawami. Przykryj folią aluminiową (szczelnie!) i odstaw do chłodnego miejsca na 3 dni.

Krok 2 – mielenie:

Po 3 dniach łopatkę zmiel na średnim sicie, a boczek na najmniejszym. Szynkę zostaw w kostce – dzięki temu kiełbasa będzie miała wyczuwalne kawałki mięsa.

Krok 3 – wyrabianie:

W dużej misie połącz zmielone mięso z kostką z szynki i dodaj wodę. Wyrabiaj ręcznie lub hakiem robota tak długo, aż mięso zacznie puszczać klej i masa stanie się sprężysta i jednolita.

Krok 4 – napełnianie jelit:

Namoczone jelita napełnij dokładnie farszem – użyj maszynki do mielenia z końcówką do kiełbas. Formuj batony długości ok. 40 cm. Po napełnieniu odwieś kiełbasy na 3 godziny w chłodnym, przewiewnym miejscu.

Krok 5 – suszenie i wędzenie:

Rozgrzej wędzarnię do 40°C, włóż kiełbasy i susz je gorącym powietrzem przez ok. 30–40 minut przy otwartym szybrze i drzwiczkach. Następnie przymknij wszystko i rozpocznij wędzenie mokrym dymem. Co godzinę podnoś temperaturę o 10°C. Gdy osiągniesz 60°C, otwórz szyber. Przy 80°C trzymaj kiełbasę do uzyskania odpowiedniej twardości – powinna lekko sprężynować pod palcem.

Krok 6 – dojrzewanie:

Po uwędzeniu kiełbasę możesz zjeść od razu – na gorąco. Jeżeli nie – odstaw ją do wystudzenia, a następnie umieść w lodówce.

Podsumowując:

Domowa kiełbasa według przepisu Kurasia z Orzysza to nie tylko smak, ale i przygoda kulinarna. Jednakże nie trzeba być zawodowym masarzem, by osiągnąć rewelacyjny efekt – wystarczy dobre mięso, odpowiednie przyprawy i trochę serca. W związku z tym warto przygotować większą porcję, bo znika szybciej, niż się wydaje.

Podsumowując mam nadzieję, że potrawa wyszła obłędne! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Instagram

Więcej inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Dzień dobry ,

    Świetny przepis na pyszną domową kiełbasę , chciałbym zrobić to samo w słoiku. Proszę o informację czy przepis można zastosować w tym celu i o ewentualne wskazówki dotyczące pasteryzacji w piekarniku.

Sprawdź również