Przepis
Ciasta i ciastka
Ciasteczka Gai z czekoladą
Składniki
- 300 g mąki
- 150 g ciemnej czekolady
- 150 g masła
- 200 g cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
Sposób przygotowania
Czekoladę podziel na 2 części. 100 g zetrzyj na tarce a 50 g rozpuść w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej. Połącz ze sobą startą czekoladę, mąkę, masło, cukier, kakao, jajka, cukier wanilinowy i wszystko wyrób na jednolitą masę. Masę wykładaj łyżeczką na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Blaszkę wstaw na 15 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika. Ciastka ostudź a potem składaj po 2 – w środku posmaruj je płynna czekoladą, która spowoduje że ciasteczka się skleją. Gotowe ciasteczko możesz posypać cukrem pudrem.