X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneRyby

Halibut duszony z krewetkami w maślanym sosie

Składniki

  • 250 g krewetek black tiger
  • 4 filety z halibuta (każdy po około 100 g)
  • 1 fenkuł
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka czuszki
  • 200 ml białego półwytrawnego wina
  • 2 łyżki masła
  • sok z połowy cytrynu
  • 1 duży pomidor - 300 g
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Fenkuła pokrój w kostkę i wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Kiedy zmięknie dodaj posiekany czosnek. Wymieszaj wszystko i smaż na małym ogniu przez 2 minuty. Dodaj czuszkę pokrojoną w plastry. Po 2 minutach dodaj krewetki. Po kolejnych 2 minutach wlej wino i połóż kawałki halibuta. Rybę delikatnie wsuń w powstały sos. Teraz dołóż masło i sok z cytryny oraz dopraw całość solą i pieprzem. Przykryj pokrywką i duś przez 5 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodaj pokrojonego w kostkę pomidora. Po chwili wrzuć posiekaną drobno natkę pietruszki oraz koper włoski (z fenkuła). Potrzymaj jeszcze minutę na małym ogniu jeśli trzeba dopraw jeszcze solą i pieprzem. Najbardziej lubię z chrupiącą ciabattą.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również