Dania główneRyby
Halibut duszony z krewetkami w maślanym sosie
Dzisiaj przychodzę do Was z przepysznym połączeniem białej ryby i owoców morza. Halibut duszony z krewetkami w maślanym sosie to fantastyczne, aromatyczne danie, które z pewnością zachwyci każdego. Musicie je koniecznie wypróbować i nie zapomnijcie dać mi znać w komentarzu jak Wam smakowało.
Halibut duszony z krewetkami w maślanym sosie
Składniki:
- 250 g krewetek np. black tiger
- 4 filety z halibuta (każdy po około 100 g)
- 1 fenkuł
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka czuszki
- 200 ml białego półwytrawnego wina
- 2 łyżki masła
- sok z połowy cytrynu lub np. limonki
- 1 duży pomidor – 300 g
- pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę.
Krok 2:
Fenkuła pokrój w kostkę, następnie wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Kiedy zmięknie dodaj posiekany czosnek. Wymieszaj wszystko i smaż na małym ogniu przez 2 minuty. Dodaj czuszkę pokrojoną w plastry.
Krok 3:
Po 2 minutach dodaj krewetki. Po kolejnych 2 minutach wlej wino, następnie połóż kawałki halibuta. Rybę delikatnie wsuń w powstały sos.
Krok 4:
Teraz dołóż masło i sok z cytryny oraz dopraw całość solą i pieprzem. Przykryj pokrywką i duś przez 5 minut na małym ogniu.
Krok 5:
Po tym czasie dodaj pokrojonego w kostkę pomidora. Po chwili wrzuć posiekaną drobno natkę pietruszki oraz koper włoski (z fenkuła). Potrzymaj jeszcze minutę na małym ogniu jeśli trzeba dopraw jeszcze solą i pieprzem.
Podawaj np. z chrupiącą ciabattą.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych, rybnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<