X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneRyby

Halibut duszony z krewetkami w maślanym sosie

Dzisiaj przychodzę do Was z przepysznym połączeniem białej ryby i owoców morza. Halibut duszony z krewetkami w maślanym sosie to fantastyczne, aromatyczne danie, które z pewnością zachwyci każdego. Musicie je koniecznie wypróbować i nie zapomnijcie dać mi znać w komentarzu jak Wam smakowało. 

Halibut duszony z krewetkami w maślanym sosie

Składniki:

  • 250 g krewetek np. black tiger
  • 4 filety z halibuta (każdy po około 100 g)
  • 1 fenkuł
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka czuszki
  • 200 ml białego półwytrawnego wina
  • 2 łyżki masła
  • sok z połowy cytrynu lub np. limonki
  • 1 duży pomidor – 300 g
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę.

Krok 2:

Fenkuła pokrój w kostkę, następnie wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Kiedy zmięknie dodaj posiekany czosnek. Wymieszaj wszystko i smaż na małym ogniu przez 2 minuty. Dodaj czuszkę pokrojoną w plastry.

Krok 3:

Po 2 minutach dodaj krewetki. Po kolejnych 2 minutach wlej wino, następnie połóż kawałki halibuta. Rybę delikatnie wsuń w powstały sos.

Krok 4:

Teraz dołóż masło i sok z cytryny oraz dopraw całość solą i pieprzem. Przykryj pokrywką i duś przez 5 minut na małym ogniu.

Krok 5:

Po tym czasie dodaj pokrojonego w kostkę pomidora. Po chwili wrzuć posiekaną drobno natkę pietruszki oraz koper włoski (z fenkuła). Potrzymaj jeszcze minutę na małym ogniu jeśli trzeba dopraw jeszcze solą i pieprzem.

Podawaj np. z chrupiącą ciabattą.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych, rybnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również