Sałatki
Kolorowa sałatka z tuńczyka
Składniki
- 1 puszka tuńczyka rozdrobnionego w oleju (185g netto)
- 1 puszka tuńczyka rozdrobnionego w sosie własnym (185g netto)
- 3 jaja
- 3 duże marchewki
- 1 średnia cebula
- łyżki stołowe majonezu
- łyżka stołowa śmietany
- pieprz, sól
- 2 łyżeczki cukru
- pół cytryny
Sposób przygotowania
Tuńczyka w sosie własnym odsączamy i łączymy z tuńczykiem w oleju. Skrapiamy tuńczyka sokiem z cytryny i solimy do smaku. Jaja gotujemy na twardo i oddzielamy żółtka od białka. Białka kroimy drobniutko w kosteczkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchew gotujemy z dodatkiem cukru, żeby była bardziej słodka i nie zgubiła ładnego pomarańczowego koloru. Marchew nie może być zbyt miękka, gdyż trzeba ją zetrzeć na grubych oczkach. Majonez mieszamy ze śmietaną uzyskując jednolitą konsystencję. Białka i cebulę mieszamy razem z sosem dodając pieprz i sól do smaku. Do szklanego (przezroczystego) naczynia najlepiej o średnicy 15cm. Układamy kolejno: 1/2 części tuńczyka, 1/2 części startej marchewki i oczywiście 1/2 części białej. I od nowa tuńczyk, marchewka, białko. Na samym wierzchu kruszymy pozostawione żółtka. Jak się postaramy wyjdą piękne kolorowe warstwy naszej sałatki co oprócz smaku będzie i ładne dla oczu. Sałatka jest gotowa praktycznie zaraz po zrobieniu ale wiadomo, że np. po godzinie pobytu w lodówce składniki się przegryzą i smak jest inny. Sałtaka powinna być raczej delikatna więc nie przesalajmy jej i nie przesadzajmy z pieprzem.