X

Czego szukasz?

Przepis

Jak myślicie o Wigilii i stole wigilijnym to jakie pierwsze danie przychodzi Wam na myśl? Ja od razu myślę o pierogach, pieczonych, smażonych, gotowanych. Bez wątpienia lubię je wszystkie! Ale pierogów nie ma bez kapusty z grzybami i dzisiaj właśnie na bigos postny mam dla Was przepis. 

Kapusta z grzybami

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 100 g suszonych grzybów np. borowików
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki masła lub np. oleju
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze kapustę lekko odciśnij i sprawdź, czy nie jest za kwaśna, ewentualnie opłucz ją i odciśnij ponownie, chociaż osobiście jestem przeciwnikiem płukania kiszonej kapusty,  bo w ten sposób tracimy cenne mikroelementy i różne walory smakowe. Radzę odcisnąć kapustę bez płukania i sok z kiszonej kapusty pozostawić na później.

Krok 2:

Po odciśnięciu zalej kapustę 2 szklankami wody i gotuj aż do miękkości. Grzyby najpierw mocz przez 2 godziny w niewielkiej ilości wody, a następnie ugotuj do miękkości. Dobrze jest użyć podwójnej ilości grzybów, z których połowę wykorzystamy do uszek, a cały wywar wlejemy do kapusty.

Krok 3:

Ugotowane grzyby pokrój w paseczki i dodaj do kapusty. Cebulę pokrój w kostkę, usmaż na maśle, oprósz mąką i wymieszaj. Dodaj zasmażkę z cebulą do kapusty, dokładnie wymieszaj i ugotuj.

Krok 4:

Na koniec dopraw solą, pieprzem, a jeśli wydaje nam się dla odmiany za mało kwaśna, to dodaj również odłożony wcześniej sok z kapusty.

Więcej pysznych świątecznych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również