Boże NarodzeniePotrawy wegetariańskie
Kapusta z grzybami
Jak myślicie o Wigilii i stole wigilijnym to jakie pierwsze danie przychodzi Wam na myśl? Ja od razu myślę o pierogach, pieczonych, smażonych, gotowanych. Bez wątpienia lubię je wszystkie! Ale pierogów nie ma bez kapusty z grzybami i dzisiaj właśnie na bigos postny mam dla Was przepis.
Kapusta z grzybami
Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 100 g suszonych grzybów np. borowików
- 1 duża cebula
- 3 łyżki masła lub np. oleju
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze kapustę lekko odciśnij i sprawdź, czy nie jest za kwaśna, ewentualnie opłucz ją i odciśnij ponownie, chociaż osobiście jestem przeciwnikiem płukania kiszonej kapusty, bo w ten sposób tracimy cenne mikroelementy i różne walory smakowe. Radzę odcisnąć kapustę bez płukania i sok z kiszonej kapusty pozostawić na później.
Krok 2:
Po odciśnięciu zalej kapustę 2 szklankami wody i gotuj aż do miękkości. Grzyby najpierw mocz przez 2 godziny w niewielkiej ilości wody, a następnie ugotuj do miękkości. Dobrze jest użyć podwójnej ilości grzybów, z których połowę wykorzystamy do uszek, a cały wywar wlejemy do kapusty.
Krok 3:
Ugotowane grzyby pokrój w paseczki i dodaj do kapusty. Cebulę pokrój w kostkę, usmaż na maśle, oprósz mąką i wymieszaj. Dodaj zasmażkę z cebulą do kapusty, dokładnie wymieszaj i ugotuj.
Krok 4:
Na koniec dopraw solą, pieprzem, a jeśli wydaje nam się dla odmiany za mało kwaśna, to dodaj również odłożony wcześniej sok z kapusty.
Więcej pysznych świątecznych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook.