Przepis
Potrawy z grillaWieprzowina
Boczek w marynacie chrzanowej z grilla
Składniki
- 2 kg świeżego chudego boczku
- 1/2 litra piwa jasnego
- 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek
- 2 łyżki stołowe utartego chrzanu
- 1 łyżka stołowa octu winnego
- 1 łyżka stołowa soku z cytryny
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1 posiekana cebulka
- 2 posiekane ząbki czosnku
Sposób przygotowania
Sprządzić marynatę poprzez dokładne wymieszanie składników blenderem (prócz cebuli i czosnku, cebulę pokrajać w talarki a czosnek posiekać).
Boczek pokroić w paski około 2 cm szerokości, układać w misce warstwami i zalać marynatą, szczelnie przykryć.
Marynować boczek w lodówce przez około 12 godzin.
Piec na grillu około 30 minut, przekładając mięso i polewając pozostałą marynatą.