X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWieprzowina

Bitki wieprzowe w sosie musztardowym

Bitki wieprzowe w sosie musztardowym to bardzo prosty pomysł na obiad, gdy w lodówce zalega kawałek schabu wieprzowego. Wystarczy delikatnie rozklepać mięso, podsmażyć na złoty kolor i udusić w aromatycznym sosie na bazie musztardy Staropolskiej. Poniżej znajdziecie dokładny opis składników i przygotowania.

Bitki wieprzowe w sosie musztardowym

Składniki:

  • 600 g schabu środkowego
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 łyżki musztardy
  • 600 ml wywaru lub np. wody
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Po pierwsze wieprzowinę podziel na cztery plastry. Przez folię spożywczą rozklep tłuczkiem, na bitki grubości 1/2 centymetra. Następnie dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące.

Krok 2:

Po drugie na oleju podsmaż mięso z obu stron do uzyskania złotego koloru, następnie przełóż bitki na talerz. Na pozostałym po smażeniu tłuszczu, podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę, musi mieć intensywny ciemno złoty kolor.

Krok 3:

Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, musztardę. Wlej wywar lub np. wodę, duś pod przykryciem, na małym ogniu do miękkości mięsa, około 30-35 minut.

Potrawa idealna dla osób zapracowanych

Ogromną zaletą tego dania jest fakt, że do przygotowania można użyć prawie każdego rodzaju wieprzowiny. Jak wiadomo, ten rodzaj mięsa jest tani i ogólnie dostępny. A bitki wieprzowe w przygotowaniu nie są bardzo skomplikowane. Jednym słowem jest to potrawa idealna dla osób zapracowanych, cierpiących na deficyt wolnego czasu. Bitki wieprzowe przepis krok po kroku polecają się do przygotowania np. na niedzielny obiad. W razie uwag i zażaleń 😉 proszę pisać komentarze.

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Instagram i Facebook.

Po więcej przepisów na dania główne zapraszam >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Witam, Panie Jakubie z Rodu uwielbianych i szanowanych przeze mnie Kuroniów (Jacek Kuroń, Maciej Kuroń, a teraz Pan, Panie Jakubie). Mega wspaniała rodzina, wspaniali ludzie, za którymi w tęsknię (Jacek i Maciej Kuroń), chociaż znałam ich tylko z TV. Takich ludzi w Polsce niestety już nie ma…
    Panie Jacku, ponieważ mimo, że jestem kobietą w średnim wieku, to dopiero od niedawna uczę się gotować (jakoś kuchnia i ja chodziłyśmy innymi drogami i gotowanie, pieczenie, smażenie to zawsze ogromne wyzwanie dla mnie, ciężki kurde obowiązek, bo nie ma już wśród nas tych, którzy dawniej w moim domu gotowali…). Mimo średniego wieku mam dosłownie dwie lewe ręce do gotowania – czy wobec tego dla bezpieczeństwa tych moich bitek z Pana przepisu mogłabym prosić o informację czy można robić sos musztardowy lub pomidorowy do tych bitek, ale w osobnym rondelku? Nie mam pojęcia nawet czy do bitek wieprzowych można robić sos pomidorowy, ale zakładam, że można. Jednym słowem chciałabym nauczyć się w końcu robić sosy do mięs, a nie umiem ich robić, co wolałabym robić w osobnym np. rondelku, ponieważ gdyby okazało się, że zrobiony przeze mnie np. sos musztardowy lub sos pomidorowy kwalifikuje się wyłącznie go jego wylania, to przynajmniej uratuję znajdujące się w osobnym garnku bitki. Ja trzy razy w życiu robiłam bitki z łopatki wieprzowej razem z mięsem do gulaszu, a więc ze słodką papryką bez musztardy i bez pomidorów, ale nie wiem jak robić sos musztardowy i pomidorowy (koniecznie bez dodatków śmietany i mleka, których nie mogę jeść), więc proszę o poradę czy można te dwa sosy i w jaki sposób zrobić do bitek wieprzowych w osobnym rondelku? będę wdzięczna za poradę, serdecznie pozdrawiam.

  2. Przepyszne! Nigdy nie wiedziałam, ile dodać musztardy. Z tego przepisu wyszły idealne 🙂

Sprawdź również