X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWieprzowina

Bitki wieprzowe w sosie musztardowym

Bitki wieprzowe w sosie musztardowym to bardzo prosty pomysł na obiad, gdy w lodówce zalega kawałek schabu wieprzowego. Wystarczy delikatnie rozklepać mięso, podsmażyć na złoty kolor i udusić w aromatycznym sosie na bazie musztardy Staropolskiej. Poniżej znajdziecie dokładnie opis składników i przygotowania.

Bitki wieprzowe w sosie musztardowym

Składniki:

  • 600 g schabu środkowego
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 łyżki musztardy
  • 600 ml wywaru lub wody
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Wieprzowinę podziel na cztery plastry. Przez folię spożywczą rozklep tłuczkiem, na bitki grubości 1/2 centymetra. Dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące.

Na oleju podsmaż mięso z obu stron do uzyskania złotego koloru, przełóż bitki na talerz. Na pozostałym po smażeniu tłuszczu, podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę, musi mieć intensywny ciemno złoty kolor.

Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, musztardę. Wlej wywar lub wodę, duś pod przykryciem, na małym ogniu do miękkości mięsa, około 30-35 minut.

Potrawa idealna dla osób zapracowanych

Ogromną zaletą tego dania jest fakt, że do przygotowania można użyć prawie każdego rodzaju wieprzowiny. Jak wiadomo, ten rodzaj mięsa jest tani i ogólnie dostępny. A bitki wieprzowe w przygotowaniu nie są bardzo skomplikowane. Jednym słowem jest to potrawa idealna dla osób zapracowanych, cierpiących na deficyt wolnego czasu. Bitki wieprzowe przepis krok po kroku polecają się do przygotowania np. na niedzielny obiad. W razie uwag i zażaleń 😉 proszę pisać komentarze. Po inne obiadowe inspiracje zapraszam TUTAJ!!!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również