X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWieprzowina

Bitki wieprzowe w sosie musztardowym

Bitki wieprzowe w sosie musztardowym to bardzo prosty pomysł na obiad, gdy w lodówce zalega kawałek schabu wieprzowego. Wystarczy delikatnie rozklepać mięso, podsmażyć na złoty kolor i udusić w aromatycznym sosie na bazie musztardy Staropolskiej. Poniżej znajdziecie dokładny opis składników i przygotowania.

Bitki wieprzowe w sosie musztardowym

Składniki:

  • 600 g schabu środkowego
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 łyżki musztardy
  • 600 ml wywaru lub np. wody
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Po pierwsze wieprzowinę podziel na cztery plastry. Przez folię spożywczą rozklep tłuczkiem, na bitki grubości 1/2 centymetra. Następnie dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące.

Krok 2:

Po drugie na oleju podsmaż mięso z obu stron do uzyskania złotego koloru, następnie przełóż bitki na talerz. Na pozostałym po smażeniu tłuszczu, podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę, musi mieć intensywny ciemno złoty kolor.

Krok 3:

Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, musztardę. Wlej wywar lub np. wodę, duś pod przykryciem, na małym ogniu do miękkości mięsa, około 30-35 minut.

Potrawa idealna dla osób zapracowanych

Ogromną zaletą tego dania jest fakt, że do przygotowania można użyć prawie każdego rodzaju wieprzowiny. Jak wiadomo, ten rodzaj mięsa jest tani i ogólnie dostępny. A bitki wieprzowe w przygotowaniu nie są bardzo skomplikowane. Jednym słowem jest to potrawa idealna dla osób zapracowanych, cierpiących na deficyt wolnego czasu. Bitki wieprzowe przepis krok po kroku polecają się do przygotowania np. na niedzielny obiad. W razie uwag i zażaleń 😉 proszę pisać komentarze.

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Instagram i Facebook.

Po więcej przepisów na dania główne zapraszam >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Przepyszne! Nigdy nie wiedziałam, ile dodać musztardy. Z tego przepisu wyszły idealne 🙂

Sprawdź również