Przepis
Ciasta i ciastka
Sernik dwukolorowy
Składniki
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- szklanka cukru
- 25 dag masła
- 3 żółtka
- 3 łyżki kakao (do połowy ciasta!!!)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- kilogram sera
- 6 białek
- 3 żółtka
- 25 dag masła
- Szklanka cukru
- Rodzynki
- Łyżka kaszy manny
- Łyżka mąki ziemniaczanej
- Aromat
Sposób przygotowania
Zagnieść ciasto ze wszystkich składników. Podzielić ciasto na dwie części (2/3 i 1/3) do mniejszej części dodać kakao. Ulepić z ciasta 2 kule zawinąć w folię i dać do zamrażalnika. Rodzynki zalać wrzątkiem. Masło utrzeć połączyć z serem. Ubić pianę. Połączyć resztę składników lekko mieszając. Blachę posmarować masłem, posypać bułką. Jak ciasto zamarzło - wyjąć, na grubej tarce zetrzeć białe ciasto na blachę – na to położyć masę serową. Na sam szczyt zetrzeć masę ciemną. Piec około godziny w 200°.