Duszone grzyby leśne to wyjątkowa propozycja dla wszystkich miłośników kuchni sezonowej i aromatycznych dań. Ich smak przywodzi na myśl jesienne spacery po lesie, a zapach, który unosi się podczas duszenia, od razu wypełnia kuchnię przyjemnym, naturalnym aromatem. Co więcej, to jedno z tych dań, które można przygotować bardzo szybko, o ile ma się już zebrane i oczyszczone grzyby. W związku z tym warto zapisać ten przepis i korzystać z niego każdej jesieni, kiedy natura hojnie obdarza nas swoimi darami.
Grzyby duszone z cebulą to klasyka kuchni polskiej. Jednakże ich zastosowanie jest bardzo szerokie – można podać je jako samodzielne danie z pieczywem, wykorzystać jako dodatek do makaronów, naleśników, a także podać do pieczonego mięsa lub kaszy. Niewątpliwie najważniejsze jest tutaj dobre oczyszczenie i właściwe podsmażenie grzybów, by wydobyć z nich pełnię smaku.
Grzyby leśne duszone – aromatyczna przekąska prosto z lasu
Składniki
- 1 kg świeżych grzybów leśnych, np. borowików, podgrzybków, kurek
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
- opcjonalnie: 100 ml śmietany 18%
- opcjonalnie: natka pietruszki lub koperek do posypania
Sposób przygotowania
Krok 1:
Grzyby dokładnie oczyść, a następnie pokrój – większe na plasterki, mniejsze zostaw w całości. Jeśli są bardzo mokre, osusz je papierowym ręcznikiem.
Krok 2:
Na dużej patelni rozgrzej masło z olejem. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę i smaż na średnim ogniu, aż się zeszkli i lekko zrumieni.
Krok 3:
Dodaj przygotowane grzyby i smaż przez kilka minut. Następnie zmniejsz ogień, przykryj i duś przez około 20–25 minut, mieszając co jakiś czas. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody.
Krok 4:
Dopraw solą i pieprzem. Jeśli chcesz uzyskać bardziej kremową konsystencję, na koniec dodaj śmietanę i podgrzewaj jeszcze 2–3 minuty. Przed podaniem posyp natką pietruszki lub koperkiem.
Ciekawostka kulinarna
Grzyby leśne od wieków wykorzystywane były w kuchni ludowej jako alternatywa dla mięsa. Dzięki wysokiej zawartości białka i intensywnemu smakowi zyskały miano „leśnego mięsa”. Co ciekawe, w niektórych regionach Polski duszone grzyby podaje się nawet w Wigilię – jako jedno z dań postnych.
Podsumowanie
Grzyby leśne duszone to przepis prosty, lecz pełen smaku i tradycji. Podsumowując – warto korzystać z sezonowych produktów, zwłaszcza gdy efekt końcowy potrafi tak pozytywnie zaskoczyć. W rezultacie mamy danie uniwersalne, aromatyczne i doskonałe zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje.
Podsumowując mam nadzieję, że potrawa wyszła obłędne! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Instagram.
Więcej inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<