Przepis
Potrawy mięsneWołowina, Cielęcina
Eskalopki cielęce
Składniki
- 500 g cielęciny - na sznycle
- 1 czerwona cebula
- 4 obrane ząbki czosnku
- 250 ml białego wytrawnego wina
- 1 główka sałaty
- tymianek, rozmaryn, słodka papryka mielona
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Cielęcinę kroimy w poprzek włókien na kotlety i rozbijamy je tłuczkiem zwilżonym zimną wodą. Mieszamy tymianek, rozmaryn, parę kropli oleju, trochę białego wina, posiekany czosnek, sól i pieprz. Otrzymaną pastą smarujemy kotlety i odkładamy na 30 minut, żeby przeszły aromatem przypraw. Eskalopki smażymy na oleju z obu stron i przekładamy na talerz. Następnie podsmażamy obraną i posiekaną cebulę, wlewamy wino, mieszamy, wkładamy eskalopki i jeszcze chwilę dusimy.
Wszystko wyszło przepysznie. Zrobię na Wielkanoc.