Pieczywo
Domowe bułki wrocławskie
Domowe bułki wrocławskie to wyśmienity sposób na dobre rozpoczęcie dnia. Bo czy można wyobrazić sobie coś lepszego na śniadaniowym stole niż świeże, chrupiące pieczywo? Wiem powiecie, że za dużo zachodu i szkoda snu, żeby wstawać wcześniej i zagniatać ciasto. Otóż też tak myślałem, ale wystarczyło składniki wcześniej przygotować i całość bardzo sprawnie a uśmiechy na twarzach rodziny/ bliskich bezcenne.
DOMOWE BUŁKI WROCŁAWSKIE
Ilość porcji: 12 bułek
Czas: 30 minut + 90 minut wyrastanie ciasta + 20 minut pieczenia
Składniki:
- 200 g wody
- 100 ml mleka 3,2%
- 20 g świeżych drożdży
- 60 g masła
- 1 łyżeczka cukru
- 500 g mąki pszennej typ 550 + odrobina do posypania blatu
- 1,5 łyżeczki soli
Domowe bułki wrocławskie
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Przygotuj rozczyn. Delikatnie podgrzej mleko (100 ml), dodaj pokruszone drożdże (20 g), masło (30 g) oraz cukier (1 łyżeczka). Następnie dokładnie wymieszaj i odstaw na bok do wyrośnięcia.
Krok 2:
Do dużej miski wlej wodę (200 g), przygotowany wcześniej rozczyn, masło (30 g), mąkę pszenną (500g) oraz sól (półtorej łyżeczki) Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego (końcówka z hakiem). Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, lub do piekarnika nagrzanego do 35° C na 20 min, niech ładnie wyrośnie.
Krok 3:
Następnie wyrośnięte ciasto przełóż na blat obsypany mąką pszenną. Ciasto podziel na 12 części. Uformuj kulki i przykryj ściereczką. Pozostaw do wyrośnięcia na ok. 30-40 min.
Krok 4:
Przed włożeniem do piekarnika zrób tępą stroną noża przedziałek pośrodku bułek. Posmaruj delikatnie powierzchnie bułek zimną wodą i wstaw do nagrzanego piekarnika 200° grzanie góra – dół bez termoobiegu na 25 min. aż ładnie się zarumienią. Upieczone bułki śniadaniowe idealnie pasują do rodzinnego śniadania jako baza do kanapek czy dodatek do zup.
W razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości piszcie komentarze. Trzymam rękę na pulsie i z pewnością odpowiem na wszystkie niezwłocznie.
Po więcej przepisów np. na dania główne zapraszam >> TUTAJ <<
Chciałbym abyś była/był na bieżąco z moimi przepisami, dlatego zapraszam na Facebook i dołącz również do mojej Grupy na FB!
Przed chwilką piekłem bułki wrocławskie z twojego przepisu pierwszy raz bo mi się zachciało coś polskiego do gęby włożyć dlatego padło na bułki bo zrobiłem powidła z płatków dzikiej róży jak się mieszka za granicą ciężko z kombinować jest produkty na dobre jedzonko
Czyli łącznie ma być 60 gram masła (30 w zaczynie i 30 w głównej części)?
Tak, łącznie ma być 60 g masła już to poprawiłam.
Witam. Czy mogą być suche drożdże? Jeśli tak to ile?
Tak możesz użyć suchych drożdży. Dokładną ilość znajdziesz na opakowaniu drożdży zazwyczaj jest to jedno opakowanie na kilogram mąki więc w tym przypadku użyj pół opakowania.